Siyasi Tarih Deneme Sınavı Sorusu #46003

Aşağıdakilerden hangisi 19 ekimde İngiltere ve Fransa ile Ankara'da imzalanan karşılıklı yardım antlaşmasının maddelerinden birisidir?


Türkiye'ye karşı bir Avrupa Devletince girişilecek bir saldırı sonucunda Fransa ve İngilterenin Türkiye'ye yardım etmesi.
Bir Avrupa devletinin Akdeniz bölgesinde Türkiyeye saldırması sonucunda İngiltere ve Fransanın Türkiye'ye yardım etmesi.
Fransa ve İngiltere'nin Yunanistan ve Romanya'ya verdikleri güvencelere bağlı olarak savaşa girmeleri durumunda Türkiye'nin tarafsızlığını koruması
İngiltere ve Fransa'nın bu antlaşma hükümleri dışında bir Avrupa devletinin saldırısına uğraması durumunda Türkiye'nin bu iki ülkeye yardım etmesi
Karadeniz Bölgesinde bir Avrupa devletininTürkiyeye saldırması sonucunda İngiltere ve Fransanın Türkiye'ye yardım etmesi.

Yanıt Açıklaması: 19 ekimde İngiltere ve Fransa ile Ankara'da imzalanan karşılıklı yardım antlaşmasının önemli maddelerinden birisi Türkiye'ye karşı bir Avrupa Devletince girişilecek bir saldırı sonucunda Fransa ve İngilterenin Türkiye'ye yardım etmesidir. Bu şık dışındaki bütün şıklar ufak değişikliklerle çeldirici olarak kullanılmıştır. Doğru cevap A şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum