Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1012959

Aşağıdakilerden hangisi sokak çalışmasının üçüncü aşamasıdır?


C¸alışma yapılacak bölgeyi teorik ve pratik olarak tanımaya çalışmak.

Hedef kitlenin bulunduğu bölgede gözlem yapmaya başlamak.

Kendini tanıtmak.

Hedef kitle ile mesleki ilişki kurmak.

Destek vermek.


Yanıt Açıklaması:

Sokak çalışması, beş aşamada gerçekleştirilmektedir:

  • Birinci aşama: C¸alışma yapılacak bölgeyi teorik (tarihsel, sosyal ve kültürel bağlamda incelemek) ve pratik (bölgedeki insanlarla konuşmak, anlamaya çalışmak)olarak tanımaya çalışmak.

  • İkinci Aşama: Hedef kitlenin bulunduğu bölgede gözlem yapmaya başlamak. Görünür olmaya çalışmak. Bu aşamada gereksiz müdahalelerde bulunmaksızın göz- lem yapmak önemlidir. İkinci aşamada sokak çalışmacısı düzenli olarak bölgeye ziyaretler de bulunur. Böylece “tanıdık” bir yüz olmaya başlar.

  • U¨çüncü aşama: Kendini tanıtma aşamasıdır. Kim olduğunuzu ve neden orada bulunduğunuzu açıklamanız gerekir. Bu aşamada, sadece hedef kitlenin değil aynı zamanda bölgede bulunan diğer sakinlerin (dükka^n sahipleri vb.) sizi tanıması ve rolünüzü kavraması önemlidir.

    Dördüncü aşama: Dördüncü aşamada hedef kitle ile mesleki ilişkinin kurulması gerekir. Bu aşamada hedef kitlede yer alan bir çocuk veya gençle kuracağınız güvene dayalı ilişkinin tüm gruba erişiminizi sağlayacağı unutulmamalıdır.

  • Beşinci aşama: Beşinci aşama destek ve müdahale aşamasıdır. Bu aşamada hedef kitle ile sağlıklı bir iletişim ve etkileşimin kurulmuş olması gereklidir” (Internatio- nal Guide on the Methodology of Street Work throughout the World, 2008, s. 21).
Yorumlar
  • 0 Yorum