Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #385953

Aşağıdakilerden hangisi ILO’ya göre sokakta çalıştırılan çocuklara ve çocuk işçiliğine ilişkin yapılan sınıflamaya göre yanlış bir ifadedir?


5 yaşındaki bir çocuk hafif işler dahi olsa çalıştırılamaz.

11 yaşındaki bir çocuk hafif işler olması şartı ile haftada en fazla 14 saat olmak.

13 yaşındaki bir çocuğun haftada 14 saatten az olmak koşulu ile tehlikeli olmayan bir sektörde çalışması ekonomik faaliyet olarak değerlendirilir.

12-14 yaş arası bir çocuğun çalışması söz konusu ise; hafta 14 saatten az olması, tehlikeli olmayan bir sektörde olması, eğitim-öğretimden alıkoyulmaması, ruhsal sağlığı ve bedensel gelişim etkilenmemesi koşulları altından hoş görülebilir ve ekonomik faaliyet olarak değerlendirilebilir.

17 yaşındaki bir çocuğun çalışması tehlikeli ve ağır bir iş olmadıkça ve haftada 43 saati geçmedikçe çocuk işçiliği olarak kabul edilir.


Yanıt Açıklaması:

ILO çocuklar tarafından yapılan faaliyetlerin tamamını çocuk işçiliği olarak kabul etmemektedir. ILO’nun çocuk işçiliğine yönelik sınıflamasına göre; (a) 5-11 yaş arası çocuklar için hafif işler dahi hoşgörü sınırları dışındadır (sıfır tolerans). (b) 12-14 yaş arası çocuklar için ise sadece haftada 14 saatten az olmak koşulu ile tehlikeli olmadığı bilinen sektörde çalışmak çocuk işçiliği olarak Kabul edilmez. Bu bir ekonomik faaliyet olarak değerlendirilir ve çocuk okuldan alıkonulmadıkça ve ruhsal-bedensel sağlığı ve gelişimi etkilenmedikçe hoş görülebilir. (c) 15-17 arasındaki çocuklar için ise en düşük yaş ölçütünü yerine getirdikleri ve zorunlu eğitimlerini tamamladıkları sürece sıradan işlerde haftada 43 saate kadar çalışma izni verilmiştir. Buna göre haftada 43 saatten çok sıradan, tehlikeli olmayan bir işte bile olsa çalışmak bu yaş grubu için tehlikeli olarak Kabul edilmiş ve çocuk emeğinin en kötü biçimleri arasına sokulmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum