Sokak Sosyal Hizmeti Ve Adli Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1067539

Bireyler, özellikle çocuk ve gençler, boş zamanlarını aktif bir şekilde yararlı işler yaparak doldurduklarında topluma uyumları daha kolay gerçekleşmektedir. İnsanların kendilerini sürekli meşgul edecek bir uğraşları yoksa yanlışa sapmaları ve suç işlemeleri daha kolay olacaktır.

Yukarıda verilen bilgi, çocuklarda suçun oluşmaması için gerekli toplumsal kontrollerden hangisinin tanımıdır?


Katılım

İnanç

Şekilcilik

Bağlılık

Kendini adama


Yanıt Açıklaması:

Toplumla bağı zayıflayan ya da kopan çocukların daha kolay suç işledikleri ileri sürülmüştür.  Sosyal bağ teorisine göre sosyal bağların güçlü oluşu toplumdaki bireylerin birbirine kenetlenmelerini sağlayarak suç ve sapma davranışlarının ortaya çıkmasını engeller. Bireyin toplumla bağlarının zayıflaması ölçüsünde suçluluk olasılığı artmaktadır. Sosyal bağ teorisi, erkesin potansiyel bir suçlu olabileceği, bunun için de toplumsal kontrolün gerekli olduğu görüşünü savunur. Sosyal Bağ Teorisi dört unsurdan oluşmaktadır: (1) Bağlılık: Bir kişinin ebeveynleri ve arkadaşlarına bağlılığı arttıkça toplumun beklentilerine uygun davranma eğilimi artmaktadır. (2) Kendini Adama: Hayatta belli bir amacı olan ve bu amaca ulaşmak için çaba gösteren insanların suç işleme olasılıkları herhangi bir hedefi olmayan insanlara göre daha az olacaktır. Çünkü insanlar elde ettiklerini kaybetmek istemezler. (3) Katılım: Bireyler, özellikle çocuk ve gençler, boş zamanlarını aktif bir şekilde yararlı işler yaparak doldurduklarında topluma uyumları daha kolay gerçekleşmektedir. İnsanların kendilerini sürekli meşgul edecek bir uğraşları yoksa yanlışa sapmaları ve suç işlemeleri daha kolay olacaktır. (4) İnanç: İnsanlar geçerliliğine inandıkları kurallara daha kolay uyarlar. Bunun için insanlara kuralların nedenleri ve faydaları anlatılmalıdır.

C şıkkında yer alan şekilcilik ise, anomi/gerilim teorilerine göre, alt sınıfa mensup insanların üst sınıfa ulaşabilmek için gayrimeşru yollara sapma baskısı nedeniyle gerilimle  karşı karşıya kaldıklarında baş etmek için kullandıkları yollardan biridir. Doğru yanıt A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum