Sömürgecilik Tarihi (Afrika-Asya) Deneme Sınavı Sorusu #786365

- Eski bir Hollanda kolonisi olan bugünkü ABD’deki New York şehri ve civarındaki birçok yer adı, Güney Afrika’daki Johannesburg, Kaapstad, Vereniging, Bloemfontain gibi şehir adları ile Surinam ve Hollanda Antilleri’ndeki yer adlarının çoğu Hollanda menşeilidir.

- Surinam’da ise Hollandaca resmi dildir ve ülke nüfusunun yaklaşık % 58’i ana dili olarak hâlâ Hollandaca konuşmaktadır. 

- Hollanda Krallığı’na bağlılığını sürdüren Antil Adaları’nda da resmi dil Hollandaca olup, İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.

Yukarıdaki maddelere göre aşağıdakilerden hangisi Hollanda'nın geçmişte kontrolü altında bulunan sömürgelerdeki faaliyetleri için söylenebilir?


Hollandalılar sömürgesi altında bulunan tüm halklara kendi dillerini konuşmaları hususunda özgürlük tanımışlardır.

Hollandalılar dini açıdan sömürgelerine baskı uygulamamış ve onlara dini konularda karışmamışlardır.

Hollandalılar, geçmişte koloni kurdukları topraklarda kendi dillerini hakim kılmışlar ve böylelikle dillerinin kullanımı halen o topraklarda devam etmektedir.

Geçmişte Hollanda kolonisi olan ülkelerde bugün Hollandaca konuşmak yerel halk tarafından sevilmektedir ve popülerdir.

Günümüzde eskiden Hollanda kolonisi olan ülkelerde Hollanda sanat eserlerinin izlerine ve Hollanda mimarisine rastlamak mümkündür.


Yanıt Açıklaması:

Bir bölgede veya ülkede geçmişin izlerini görmenin yollarından birisi de o ülkede günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan dildir. Her dil , diğer dillerle ilişki içerisindedir. Ancak geçmişte Hollanda kolonisi olan ülkelerin bir çoğunda halk Hollandaca konuşmaktadır. Bu durum sorunun maddelerinde de ifade edilmektedir. Nitekim tüm bu durum ve olaylar göz önüne alındığında Hollandalılar'ın, geçmişte koloni kurdukları topraklarda kendi dillerini hakim kıldıkları ve dillerinin kullanımının halen o topraklarda devam etmekte olduğu görülmektedir. Buna göre doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum