Sömürgecilik Tarihi (Afrika-Asya) Deneme Sınavı Sorusu #1380074

I. Sömürgeci devletler bu kıtada ticarî kazancı oldukça yüksek olan çok sayıda ticaret şirketi kurdular.

II. İlk önceleri altın ağırlıklı olan ticaret, XVII. yüzyıldan itibaren yerini baharat, fil dişi ve özellikle köle ticaretine bıraktı.

III. Avrupa şirketlerini kurduğu köle pazarları bu kıtanın demografik ve sosyal yapısının altüst olmasına neden oluyordu. 

IV. Fransa Afrika'daki sömürgecilikte diğer ülkelere nazaran daha pasif bir durumdaydı. 

Afrika sömürgeciliği ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

I ve II

I ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Sömürgeci devletler çok geçmeden yeni tanımaya başladıkları bu kıtalarda ticarî kazancı oldukça yüksek olan çok sayıda ticaret şirketi kurdular. Bu şirketlerin tamamı kıyılardaki değerli madenleri yine yerli halkı kullanarak çıkarıyor ve Avrupa’ya gönderiyorlardı. Madenlerde zorla çalıştırılan yerliler, karşı koymaları hâlinde katliamlar yapılarak ortadan kaldırılıyordu. İlk önceleri altın ağırlıklı olan ticaret, XVII. yüzyıldan itibaren yerini baharat, fil dişi ve özellikle köle ticaretine bıraktı. Madenlerin çıkarılması ve kıyılarda kurulan çiftliklerin işletilmesi için kullanılan yerliler köleleştirilerek Avrupa ve Amerika’ya satılıyordu. Köle kıyısı diye adlandırılan Batı ve Güney Afrika kıyılarında kurulan köle pazarlarından, Avrupa şirketleri büyük kazançlar sağlarken durum bu kıtanın demografik ve sosyal yapısının altüst olmasına neden oluyordu. Bu süreçte Afrika’daki sömürgecilik yarışında en aktif rolü ise Fransa oynuyordu.

Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum