Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Deneme Sınavı Sorusu #713940

Araştırma sorununun tanımlanmasında önerilen aşamalı yaklaşımda olması gereken bölümler aşağıdakilerden hangisinde doğru bir sıra ile verilmiştir?


Sınırlandırma - Bütünleştirme – Tanımlama

Bütünleştirme – Tanımlama - Sınırlandırma

Sınırlandırma – Tanımlama - Bütünleştirme

Tanımlama - Sınırlandırma - Bütünleştirme

Bütünleştirme – Sınırlandırma - Tanımlama


Yanıt Açıklaması:

Karasar (1995), araştırma sorununun tanımlanmasında, aşamalı bir yaklaşımı önermektedir. Aşamalı yaklaşım, sorunun araştırmacı tarafından anlaşılması ve daha sonra açımlanarak tanımlamasına oldukça net yanıt vermektedir. Karasar, aşamalı yaklaşımın şu üç ana bölümden oluştuğunu söylemektedir:

  1. Bütünleştirme
  2. Sınırlandırma
  3. Tanımlama

Birinci bölüm olan bütünleştirme aşamasında, sorun alanı bir bütün olarak ele alınır ve birbiriyle ilişkili parçalara ayrılarak dilimler halinde tanımlanır.

İkinci aşamada, bütün içinden incelenecek olan bölüm alınarak ayrıntılı bir biçimde tanıtılır. Bu bölüme, sınırlandırma aşaması da denir. Başka bir deyişle, incelenecek olan, merak edilen, çalışılacak ve araştırılacak olan konu sınırlandırılarak bütün içerisinden öne çıkarılır.

Üçüncü aşama olan tanımlama sırasında ise, sınırlandırılan bölüm ya da konu, ayrıntılı biçimde açıklanır. Bu bölümde sorun durumunu etkilediği ya da oluşturduğu düşünülen değişkenler ve aralarındaki ilişkiler tanımlanır. Sorun durumu bu aşamada net bir biçimde belirtilir. Buna göre doğru sıralama olan “Bütünleştirme – Sınırlandırma – Tanımlama” E şıkkında verilmiştir. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum