Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #777016

Aşağıdakilerden hangisinde bir ideoloji olarak "faşizmin" özellikleri verilmiştir?


Kitle mobilizasyonuna özel önem veren belli bir ulus ya da ırkın üstünlüğünü vurgulayan, devleti öne çıkaran otoriter bir yapıya sahiptir.
Sosyo-ekonomik eşitlik, paylaşma, kardeşlik, topluluk ve kolektif mülkiyet gibi değerleri öne çıkaran, aydınlanma düşüncesinin bir ürünüdür.
Kendisini diğer milletlerden dil, soy, kültür, gelenek ve birlikte yaşama iradesinin varlığı-yokluğu açısından farklı gören kimselerin oluşturduğu bir bütün olduğunu savunur.
İşçi sınıfının kapitalist düzeni devirmesi yerine sistem içinde kalarak demokratik mücadeleler yoluyla haklar elde etmesini savunur.
İnsanı öne çıkaran, akıl ve bilim yoluyla insanın doğa ve kendi hayatı üzerinde kontrol kurabileceğini ve insanlığın sürekli daha iyiye doğru ilerlediği varsayımlarına dayalı “aydınlanma” geleneğinin bir parçasıdır.

Yanıt Açıklaması: Faşizm, kitle mobilizasyonuna özel önem veren belli bir ulus ya da ırkın üstünlüğünü vurgulayan, devleti öne çıkaran otoriter bir 20. Yüzyıl ideolojisidir. Düşünceden ziyade eylemi vurgulayan faşistler, sistematik bir ideolojik çerçeve kaygısı duymamıştır. Faşizm kendisini daha çok karşı olduğu şeyle tanımlamaya çalışan bir ideolojidir. Bu noktada, liberal değerler, demokrasi ve Aydınlanma düşüncesi karşıtlığı öne çıkar (Hoffman ve Graham, 2009: 287-9).
Yorumlar
  • 0 Yorum