Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #777013

Aşağıdakilerden hangisi "devlet"in özelliklerinden değildir?


Devlet, belli bir coğrafya üzerindeki iktidarı tekeline almış bir kurumdur.
Devlet, belli bir coğrafi alan ve alan üzerinde yaşayan nüfus üzerinde şiddet kullanma tekeline sahip olduğunu iddia eden hiyerarşik bir örgütler bütünüdür.
Devlet, devletin kurumlarının başında olan kişilerden bağımsız olarak varlığını devam ettiren bir tüzel kişiliktir.
Devlet, belli bir coğrafi alan ve alan üzerinde yaşayan nüfusa karşı meşruluğunu kanıtlama zorunluluğu olmayan ve tek yaptırımı zor kullanma olan bir kurumdur.
Devlet, sadece kendisinin kullandığı şiddetin meşru olduğunu, diğer kişi, grup ya da örgütlerin ise meşru müdafaa hâli dışında şiddet kullanamayacaklarını iddia eder

Yanıt Açıklaması: Merkezî siyasal iktidar ya da devlet dediğimiz zaman, belli bir coğrafya üzerindeki iktidarı tekeline almış bir kurum akla gelir. Devlet belli bir coğrafi alan ve alan üzerinde yaşayan nüfus üzerinde şiddet kullanma tekeline sahip olduğunu iddia eden hiyerarşik bir örgütler bütünüdür (Weber, 1947: 154). Devlet, devletin kurumları nın başında olan kişilerden bağımsız olarak varlığını devam ettiren bir tüzel kişiliktir. Devlet, sadece kendisinin kullandığı şiddetin meşru olduğunu, diğer kişi, grup ya da örgütlerin ise meşru müdafaa hâli dışında şiddet kullanamayacaklarını iddia eder. Kendisi dışındaki şiddet kullananları cezalandırır.
Yorumlar
  • 0 Yorum