Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #779763

Marx, tüm toplumların dört temel özellik sergilediğini öne sürer. Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden biridir?


Toplumlar değerlere ve paylaşılan değerlere ihtiyaç duyarlar.
Toplumdaki düşünceler ve değerlerin kaynağı iş bölümü yani insanların geçimlerini sağlama, ihtiyaçlar yaratma ve birlikte çalışmaya yönelik somut çabalarıdır.
Toplumsal sağlık farklı parçaların bütünle işlevsel olarak ilişkili olma derecesine bağlıdır.
Toplum, bağımsız bir parçalar sisteminden oluşan diğer organizmalar gibi işler. Ancak ekonomi, aile, yönetim vb. nedenlerden, oluşan bu parçaları bir arada tutan şey, temel bir değerler sistemi, yani bir ahlaki konsensüs veya kolektif bilince dayanan, nor
Toplumsal yapı (toplum) bir tahakküm ve bağımlılık yapısı değil, daha çok gerçek hayatta birbirinden ayrılması imkansız biçimde iç içe geçmiş birleştirici ve ayırıcı güçtür.

Yanıt Açıklaması: Marx, tüm toplumların dört temel özellik sergilediğini öne sürer. • İnsanlar, diğer hayvanlardan farklı şekilde varlıklarını sürdürebilmek ve böylece tarihi yapmak için çevreden yararlanarak üretim yapabilir. • Üretim her zaman farklı türden araçlar kullanmayı ve bu araçların daha fazla ve daha iyi tüketim malları üretmek için sürekli iyileştirilmesi gerektiği için yeni ihtiyaçlar oluşturur. • Toplumlarda üretim iş bölümüne dayalıdır ancak iş bölümü her zaman sömürü ve yabancılaşmayı içeren bir tabakalaşma yapısını ifade eder. Bunun temelinde de üretim araçlarının özel mülkiyetinin yattığıdır. • Toplumdaki düşünceler ve değerlerin kaynağı iş bölümü yani insanların geçimlerini sağlama, ihtiyaçlar yaratma ve birlikte çalışmaya yönelik somut çabalarıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum