Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #777015

Aşağıdakilerden hangisinde bir ideoloji olarak "sosyalizmin" özellikleri verilmiştir?


Kitle mobilizasyonuna özel önem veren belli bir ulus ya da ırkın üstünlüğünü vurgulayan, devleti öne çıkaran otoriter bir yapıya sahiptir.

İşçi sınıfının kapitalist düzeni devirmesi yerine sistem içinde kalarak demokratik mücadeleler yoluyla haklar elde etmesini savunur.

İnsanı öne çıkaran, akıl ve bilim yoluyla insanın doğa ve kendi hayatı üzerinde kontrol kurabileceğini ve insanlığın sürekli daha iyiye doğru ilerlediği varsayımlarına dayalı “aydınlanma” geleneğinin bir parçasıdır.

Kendisini diğer milletlerden dil, soy, kültür, gelenek ve birlikte yaşama iradesinin varlığı-yokluğu açısından farklı gören kimselerin oluşturduğu bir bütün olduğunu savunur.

Sosyo-ekonomik eşitlik, paylaşma, kardeşlik, topluluk ve kolektif mülkiyet gibi değerleri öne çıkaran, aydınlanma düşüncesinin bir ürünüdür.


Yanıt Açıklaması:

Sosyalizm sosyo-ekonomik eşitlik, paylaşma, kardeşlik, topluluk ve kolektif mülkiyet gibi değerleri öne çıkaran bir ideolojidir (Heywood 1998: 105-116). Tıpkı liberalizm gibi sosyalizm de aydınlanma düşüncesinin bir ürünüdür. İnsanın hem doğaya hem de sosyal dünyaya hakim olabileceğine inanır. Sosyo-ekonomik eşitliğin özlenilir olmadığı gibi, gerçekleştirilemeyeceğine de inanan liberallerden farklı olarak sosyalistler, hem özgürlük hem de eşitliğin sağlandığı bir düzenin mümkün ve kurulabilir olduğunu belirtmişlerdir. Sosyalist düşünce, bireylerin tek başlarına yaşayamayacaklarını belirterek beraberce üretmenin ve paylaşmanın önemli olduğunu vurgular. Günümüzde kendilerini sosyalist olarak nitelendirenlerin önemli bir çoğunluğu, kapitalist sistemi bütünüyle reddetmeden daha fazla sosyo-ekonomik eşitliği sağ-lamaya yönelik önerilerle geliyor, refah devletini koruma ve güçlendirmeyle beraber, kapitalizmin eleştirdikleri yönlerini de törpülemeye çalışıyorlar. Sosyalistler, eski sınıf siyasetini sorguluyor, çevreci, etnik ve cinsiyet temelli siyasi hareketlere yönelik daha hassas tutum ve davranışlar, daha uluslararası bir yönelim sergiliyor.

Yorumlar
  • 0 Yorum