Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #779764

Emile Durkheim’in toplum hakkındaki görüşü nedir?


Toplumun statik ve dinamik yanlarının olduğunu öne sürmektedir. Toplumların evriminin aslında insanlığın dünyaya bakış açısının, zihniyetinin bir evrimi olduğunu düşünür. Bütün toplumların ortak bir evrim çizgisinden geçmesi gerektiğini düşünür.
Toplumu bütünsel bir birlik oluşturan sınıflar, toplumsal kurumlar, kültürel değerler vb. gibi karşılıklı ilişkili parçalara sahip şeyler olarak görür.
Toplumsal yapıyı (toplumu) bir tahakküm ve bağımlılık yapısı olarak değil, daha çok gerçek hayatta birbirinden ayrılması imkansız biçimde iç içe geçmiş birleştirici ve ayırıcı güçler olarak görür.
Modern sanayi toplumunun temel özelliklerini belirlemeye ve Batı kapitalizminin temel ruhu ve dinamiğini kavramaya çalışır. Sanayi toplumlarının temel özelliğinin rasyonelleşme eğilimi yani mantıklı, rasyonel ve hesaplı düşünce, eylem ve planlama biçimler
Toplum, bağımsız bir parçalar sisteminden oluşan diğer organizmalar gibi işler. Ancak bu parçaları bir arada tutan şey, temel bir değerler sistemi, yani bir ahlaki konsensüs veya kolektif bilince dayanan, normlardır.

Yanıt Açıklaması: Durkheim’e göre toplum, bağımsız bir parçalar sisteminden oluşan diğer organizmalar gibi işler. Ancak ekonomi, aile, yönetim vb. nedenlerden, oluşan bu parçaları bir arada tutan şey, temel bir değerler sistemi, yani bir ahlaki konsensüs veya kolektif bilince dayanan, normlar adı verilen bir toplumsal kılavuzdur.
Yorumlar
  • 0 Yorum