Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar Deneme Sınavı Sorusu #782842

Marx, tüm toplumların dört temel özellik sergilediğini vurgular. Aşağıdakilerden hangisi Marx'ın vurguladığı dört özellikten biri değildir?


İnsanlar, diğer hayvanlardan farklı şekilde varlıklarını sürdürebilmek ve böylece ‘tarihi yapmak’ için çevreden yararlanarak üretim yapabilir.
Üretim (veya çalışma), her zaman farklı türden araçlar kullanmayı ve bu araçların daha fazla ve daha iyi tüketim malları üretmek için sürekli iyileştirilmesini gerektirdiği için yeni ihtiyaçlar yaratır.
Toplumlarda üretimin iş bölümüne dayalı olduğunu, ancak iş bölümünün her zaman sömürü ve yabancılaşmayı içeren bir hiyerarşik tabakalaşma yapısını ifade ettiğini belirtir.
Dinsel öğretiler ve siyasal değerlerde somutlaşan "ideolojiler" toplum için vazgeçilmez bir unsurdur.
Toplumdaki düşünceler ve değerlerin kaynağının iş bölümü, yani insanların geçimlerini sağlama, ihtiyaçlar yaratma ve birlikte çalışmaya yönelik somut çabaları olduğunu öne sürer.

Yanıt Açıklaması: Düşünceler ve değerlerin genellikle statükoyu, yani mevcut eşitsiz, sömürücü ve yabancılaştırıcı durumu meşrulaştıran ‘egemen sınıfın ideolojileri’ olduklarını öne sürer. Marx’a göre dinsel öğretiler ve siyasal değerlerde somutlaşan "ideolojiler" dünyanın nasıl olması gerektiği hakkındaki görüşlerdir. Kapitalist toplumlarda dinsel ve siyasal inançlar bireylerin toprak ve sermaye edinme hakkına sahip olduklarını ifade ederler; bireyler üretim araçlarını ortak çıkarlardan ziyade kendileri için kullanma hakkına sahiplerdir. Düşünceler ve değerlerin kaynağının iş bölümü olması ona göre, hem egemen düşüncenin yapısal kaynaklarına hem de bu inançların insanları etkileme derecesine odaklanmayı gerektirir.
Yorumlar
  • 0 Yorum