Sosyal Davranış ve Protokol Deneme Sınavı Sorusu #467623

Nikah ve düğünle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi uygun olmayan davranışlara bir örnektir?


Konukların davetiye ile çağrılması.

Damadın gelini sağına alarak önce gelinin oturmasına yardımcı olması.

Kapalı salonda yapılan nişan, nikâh ve düğüne katılan davetlilerden hanımların elbise, uzun etek (tuvalet) ya da döpiyes veya tayyör; erkeklerin smokin veya koyu renk takım elbise giymeleri.

Konukların beyaz renk elbise giymesi.

Resmî nikâh dairesinde yapılan nikâh törenlerinde hanımlar kısa elbise veya etek-ceket (tayyör/döpiyes) veya kumaş pantolon-ceket; erkekler takım elbise giymeleri.


Yanıt Açıklaması:

Nikâh ve düğün merasimlerine konuklar davetiye ile çağrılır. Nikâh ve/veya düğüne telefonla davet etmek doğru değildir. Benzer şekilde sözlü davette bulunmak da uygun değildir. Davetiye göndermek şarttır. Telefonla davet etmek, davetiye gönderilmeye layık görülmemek hissi doğurur. Kapalı salonda yapılan nişan, nikâh ve düğüne katılan davetlilerden hanımların elbise, uzun etek (tuvalet) ya da döpiyes veya tayyör; erkeklerin smokin veya koyu renk takım elbise giymeleri uygundur. Ancak resmî nikâh dairesinde yapılan nikâh törenlerinde hanımlar kısa elbise veya etek-ceket (tayyör/döpiyes) veya kumaş pantolon-ceket; erkekler takım elbise giymeyi tercih etmelidir. Damat, gelini sağına alarak önce gelinin oturmasına yardımcı olur. Nikâh memuru ile tanıklar masanın iki yanlarına otururlar. Nikâhta ve düğünde davetli hanımlar beyaz giymemeğe özen göstermelidirler. Çünkü nikâhta ve düğünde beyaz giyme hakkı ve ayrıcalığı yalnızca geline aittir. Gelin nikâhın ve düğünün yıldızıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum