Sosyal Davranış ve Protokol Deneme Sınavı Sorusu #994677

Kurumsal protokol ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Kurumsal düzeyde A protokolü, kurum üst yöneticilerinden (yönetim kurulu başkanı, üyeleri ile genel müdür ve yardımcılarından) oluşmaktadır.

Kurumsal düzeyde B protokolü, üst yöneticiler ile birim başkanlarından oluşmaktadır.

Kurumsal düzeyde C protokolü kurum personelinden oluşmaktadır.

Bir kurumun eski genel müdürü, kurumsal bir davete, törene davet edildiğinde görevdeki genel müdürden ve genel müdür yardımcılarından sonra gelir.

Kurumsal protokol, kurumsal mevzuat ve düzenlemelere, kurum kültürüne ve kurumsal geleneklere dayalı olduğundan genelde her kurumda farklılıklar gösterir.


Yanıt Açıklaması:

Kurumsal protokol üç aşamadan oluşmaktadır: 1) Kurumsal düzeyde A protokolü, kurum üst yöneticilerinden (yönetim kurulu başkanı, üyeleri ile genel müdür ve yardımcılarından) oluşmaktadır. 2) B protokolü, üst yöneticiler ile birim başkanlarından; 3) C protokolü de kurum personelinden oluşmaktadır. Bir davet, toplantı ve törende, etkinliğin önemine ve düzeyine uygun olan protokol uygulanır. Örneğin sadece üst konukların davet edildiği bir toplantı, tören ve ziyafette A protokolü; eşdüzey konukların katıldığı bir etkinlikte B protokolü; ast konukların ve vatandaşların (müşterilerin) çağrılı olduğu bir etkinlikte ise C protokolü uygulanır.
Kurumdan emekli olan veya ayrılan yöneticiler her zaman kurum protokolüne dâhildir ve protokoler davet ve törenlere davetlidir. Kurumun (işletmenin) eski yöneticileri, kurumdan/işletmeden ayrıldıktan sonra, başka kurumlara geçseler, daha üst veya alt görevlerde bulunsalar ve/veya bu görevlerden emekli olsalar da, kurum için o kişiler daima eski genel müdürdür. (1’den fazla eski yönetici varsa önce atanan kıdemli olur, önce gelir.) Ancak, bir kurumun eski genel müdürü, kurumsal bir davete, törene davet edildiğinde görevdeki genel müdürden sonra, genel müdür yardımcılarından önce gelir.
İlke olarak uluslararası iş ve ilişkilerde diplomatik (uluslararası) protokol kuralları; kurumlararası iş - ve ilişkilerde, davet, ziyafet, toplantı ve törenlerde ulusal protokol kuralları; kurum içinde düzenlenen toplantı, davet ve törenlerde, iş ve ilişkilerde kurumsal protokol kuralları uygulanır. Kurumsal protokol, kurumsal mevzuat ve düzenlemelere, kurum kültürüne ve kurumsal geleneklere dayalı olduğundan genelde her kurumda farklılıklar gösterir. Örneğin; maliye protokolü, emniyet protokolü, eğitim protokolü, sağlık protokolü farklıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum