Sosyal Güvenlik Deneme Sınavı Sorusu #1402602

Sosyal güvenlik sistemleriyle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Çalışan her 100 kişiden 90’ını bir sosyal güvenlik programının kapsamına alan A ülkesi, çalışanların ancak % 40’ını kapsama alan bir sosyal güvenlik sistemine sahip B ülkesinden daha başarılı bir sosyal güvenlik sistemine sahiptir. 

ILO’nun belirlediği 9 sosyal riskten tamamını kapsama alan bir sosyal güvenlik sistemi kuran A ülkesi, bu 9 tehlikeden biri veya birkaçına karşı koruma sağlayabilen B ülkesinden daha başarılıdır.

Ödediği emekli aylığı ile bir aylık geçimini sağlayabilen insanların olduğu A ülkesi, emekli aylığı ile insanların geçim sıkıntısı çektiği B ülkesinden daha başarılıdır.

Sosyal güvenlik sistemleri; bir ülkede yaşayan belirli kesimlere (sigorta yaptıranlar, yaşlılar vb.) insan haysiyetine yaraşır bir hayat standardı sağlama ideali olan sistemlerdir. 

Ülkenin sahip olduğu iktisadi imkanlarla gerçekleştirilebilecek yüksek standartta sosyal güvenlik garantisini sağlayabilen, yani sistemi etkin çalıştıran bir ülkenin sosyal güvenlik sistemi, bunu yapamayanlardan daha da başarılıdır.


Yanıt Açıklaması:

Sosyal güvenlik sistemleri; bir ülkede yaşayan herkesi, her tehlikeye karşı koruma garantisine kavuşturmak, kendilerine ve ailelerine yaşadıkları toplum içinde onları başkalarına bağımlı kılmayacak seviyede, insan haysiyetine yaraşır bir hayat standardı sağlama ideali olan sistemlerdir. Bu hedeflere ulaşma derecesi sosyal güvenlik sistemlerinin başarısını belirler. Çalışan her 100 kişiden 90’ını bir sosyal güvenlik programının kapsamına alan A ülkesi, çalışanların ancak % 40’ını kapsama alan bir sosyal güvenlik sistemine sahip B ülkesinden daha başarılı bir sosyal güvenlik sistemine sahiptir. Benzer şekilde, ILO’nun belirlediği 9 sosyal riskten tamamını kapsama alan bir sosyal güvenlik sistemi kuran A ülkesi, bu 9 tehlikeden biri veya birkaçına karşı
koruma sağlayabilen B ülkesinden daha başarılıdır. Son olarak, ödediği emekli aylığı ile bir aylık geçimini sağlayabilen insanların olduğu A ülkesi, emekli aylığı ile insanların geçim sıkıntısı çektiği B ülkesinden daha başarılıdır. Bu genel başarı ölçütlerine bir ilave daha yapmak gerekirse; ülkenin sahip olduğu iktisadi imkânlarla gerçekleştirilebilecek yüksek standartta sosyal güvenlik garantisini sağlayabilen, yani sistemi etkin çalıştıran bir ülkenin sosyal güvenlik sistemi, bunu yapamayanlardan daha da başarılıdır.

Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum