Sosyal Güvenlik Deneme Sınavı Sorusu #1127064

I. Vergilerle finanse edilen kamu sosyal güvenlik harcamaları primsiz sosyal güvenlik rejimleri olarak adlandırılmaktadır. 

II. Eğer bir toplum sosyal güvenlik sisteminin finansmanının doğrudan sistemden faydalananlar tarafından karşılanmasını kabul ediyorsa vergi ile finansmanı tercih ediyor demektir. 

III. Dağıtım yönteminde her nesil kendi sosyal güvenliğini finanse ederken fon yönteminde farklı nesiller birbirinin sosyal güvenliğini finanse etmektedir. 

Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız III

I ve II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

- Temel gelir kaynağı primler olan sosyal sigortalar “primli sosyal güvenlik rejimleri”; vergilerle finanse edilen kamu sosyal güvenlik harcamaları da “primsiz sosyal güvenlik rejimleri” olarak adlandırılmaktadır. 

- Eğer bir toplum, sosyal güvenlik sisteminin finansmanının doğrudan sistemden faydalananlar tarafından karşılanmasını kabul ediyorsa primli sistemi, giderlerin tamamen devletçe karşılamasını istiyorsa vergi ile finansmanı tercih ediyor demektir. 

- Fon yönteminde her nesil kendi sosyal güvenliğini finanse ederken dağıtım yönteminde farklı nesiller birbirinin sosyal güvenliğini finanse etmektedir ve nesiller arası bir dayanışmayı esas almaktadır. 

Görüldüğü üzere yalnızca I numaralı maddede verilen bilgi doğrudur. Bu nedenle doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum