Sosyal Güvenlik Deneme Sınavı Sorusu #1231025

Aşağıdakilerden hangisi Mültecilerin Statüsüne Dair Sözleşme'yi imzalayan ülkelerin, ülkelerine iltica eden ve kanunlara uygun olarak oturan kimselere yönelik olarak gerçekleştirmesi gereken sorumluluklardandır?


U¨cretin bir parçası olarak verilen aile ödeneklerinde eşit işlem yapacaktır.

Ayrımcılık yapılmadan bütün çocuklar ve gençler için özel korunma ve yardım önlemleri alınacaktır.

Doğum öncesi ve sonrasında makul bir süre için analara özel korunma sağlanacaktır. 

Toplumun doğal ve temel birimi olan aile, özellikle kuruluşu ve bağımlı çocukların bakımı ve eğitimi en geniş biçimde korunacaktır. 

Devlet, herkesin sosyal sigorta da^hil sosyal güvenlik hakkı olduğunu kabul edecektir.


Yanıt Açıklaması:

Bu sözleşmeyi imzalayan ülkeler, ülkelerine iltica eden ve kanunlara uygun olarak oturan kimselere;

  1. Kamu acil yardımları ve sosyal yardımları açısından eşit işlem yapacaktır (m.23).

  2. U¨cretin bir parçası olarak verilen aile ödeneklerinde eşit işlem yapacaktır (m.24/1).

  3. Sosyal güvenlik alanında (iş kazası ve meslek hastalıkları, analık, hastalık, maluliyet, yaşlılık, ölüm, işsizlik ve aile yardımları (aile sorumlulukları) ve milli^ mevzuatla düzenlenmiş olan sosyal güvenlik sisteminin kapsamındaki bütün riskler açısından mülteciler vatandaşlarla eşit muameleye tabi tutulacaklardır.

  4. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölen mültecilerin hak sahiplerine yapılacak sosyal güvenlik yardımları ve ödenecek tazminatlar açısından hak sahiplerinin ikametga^hlarının antlaşmaya taraf ülkenin dışında bulunmasından olumsuz olarak etkilenmeyecektir (m.24/2).

  5. Antlaşmaya taraf ülkeler yapmış bulundukları antlaşmalar ve yapacakları antlaşmalarla elde ettikleri sosyal güvenlik alanında hakların kazanılması ve kazanılmış hakların korunması konusundaki hükümlerden mültecileri de vatandaşlarla aynı şartlarda olmak üzere faydalandıracak ve tanıyacaklardır (m.24/3).

  6. Antlaşmaya taraf ülkeler, antlaşmaya taraf ülkeler ile taraf olmayan ülkeler arasında yapılmış veya yapılabilecek anlaşmalarla elde edecekleri haklardan da mültecilerin faydalandırılmasına mümkün olabildiği kadar çaba göstereceklerdir. (m.24/4).

Yorumlar
  • 0 Yorum