Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1017251

İş kazası ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


İş kazası sayılabilmesi için olaya maruz kalan kişinin 5510 sayılı Kanun'un md. 4/1-(a), (b) ve (c) bendi kapsamında olması gereklidir.

Tarım veya orman işlerinde iş sözleşmesiyle süreksiz olarak çalışan kişinin işyerinde geçirdiği kaza iş kazası sayılmaz.

4/1-(a)'lı sigortalı işyerinde intihar ederse, intihar aniden ve dıştan meydana gelen bir olay olmadığından, bu iş kazası sayılmaz.

Sigortalının başka bir yere gönderilmesi halinde boş zamanlarını hayatın olağan akışına uygun bir şekilde değerlendirdiği sırada uğradığı kaza, iş kazası olarak kabul edilir.

Başka bir şehre toplantı için giden sigortalının toplantı bittikten sonra lokantaya giderken uğradığı kaza iş kazası değildir.


Yanıt Açıklaması:

Sigortalının, işveren tarafından görevli olarak işyeri dışında başka bir yere görevli olarak gönderilmesi durumunda asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda başına gelen her olay iş kazasıdır. İişveren tarafından sigortalının başka bir yere gönderilmesi hâlinde boş zamanlarını hayatın olağan akışına uygun bir şekilde değerlendirdiği sırada uğradığı kaza, iş kazası olarak kabul edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum