Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #986951

Yurt dışında tedavi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Geçici olarak yurt dışında görevlendirilen sigortalının kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlanabilir.

Yurt dışında sürekli görevlendirmelerde ödenecek sağlık hizmet bedelinin tümü Kurumca karşılanır.

Sürekli yurt dışı görevlendirmelerinde tedavi imkanından sigortalının yalnızca kendisi yararlanır.

Yurt dışında sürekli görevlendirme, yurt dışında 1 yıldan fazla görevlendirmeyi ifade eder.

Türkiye'de tedavisi mümkün olmayan hastalığın, yurt dışında tedavisi için yurt dışında yapılacak sağlık hizmet bedelinin tümü ödenir.


Yanıt Açıklaması:

Geçici olarak yurt dışında görevlendirilen işçiler ve kamu görevlileri (m.60/ a/1’de sıralanan sigortalılar) bu kapsamda yurt dışında tedavi imkânından faydalanabilirler (m.66/a). Görevlendirmelerin Kurumca belirlenen usule yahut da kamu kurumlarının mevzuatlarına uygun olarak yapılmış olması gerekir. Yurt dışında geçici süre ile görevlendirilmiş olan genel sağlık sigortalıları ancak acil hâllerde yurt dışında tedavi hizmeti alabilirler. Acil hâllerde yurt dışında aldıkları tedavi hizmetleri genel sağlık sigortası tarafından finanse edilir. Yurt dışında tedavi imkânından sigortalının yalnızca kendisi istifade eder. Bakmakla yükümlü oldukları kişiler sigortalı ile birlikte yurt dışında bulunsalar dahi sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar.


Geçici görevlendirmelerde ödenecek sağlık hizmet bedellerinin Kurumca karşılanacak kısmı, aynı tedavi için yurt içinde sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına ödenen tutarı geçemez. Bu düzenleme farklı yönlerden eleştirilebilir ise de görevlendirmeleri kontrol imkânı bulunmayan SGK’nin bu alanda suistimalin önüne geçebilmek için getirdiği bir tedbir hükmü olarak kabul edilmelidir.

Yurt dışında sürekli görevlendirilme, ilgili yönetmelik hükümlerine göre yurt dışında 6 aydan fazla görevlendirmeyi ifade eder (GSS İşlemleri Yön. m.44/2). Sürekli olarak yurt dışında görevlendirilmiş bulunan genel sağlık sigortalılarından (m.60/1/a/1’de sıralanan sigortalılar) “işverenleri tarafından Kurumca belirlenen usule uygun olarak veya kamu idareleri için özel mevzuatlarında belirtilen usule uygun olarak sürekli görevle yurt dışına gönderilenler ile bunların yurt dışında birlikte yaşadıkları bakmakla yükümlü olduğu kişiler” yurt dışında tedavi hizmetlerinden faydalanırlar (m.66/b).

Yurt dışında sürekli görevlendirmelerde yurt dışından alınacak sağlık hizmetlerin bütününün SGK tarafından karşılanması söz konusu değildir. Yurt dışında sağlanan sağlık hizmetlerinin Kurumca karşılanacak miktarı, aynı tedavi için yurt içindeki sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına ödenen tutarı geçemez. Bu tutarı aşan kısım, işverenler tarafından ödenir. Kanuni düzenlemede işverenlere yük yüklenmesi de dikkat çekici, sigortalıyı koruyucu bir düzenleme niteliğindedir.

Yurt dışında tedavi için, genel sağlık sigortalısının ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin hastalığının Türkiye’de tedavisinin mümkün olmadığı, yurt dışında tedavisinin mümkün olduğuna dair kurumla sözleşmeli sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulu tarafından bir rapor ile durumun tespit edilmiş olması; bu raporun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bulunması hâlinde bu hastalığın yurt dışında tedavisi için yurt dışında yapılacak tedavi giderleri SGK tarafından karşılanır (m.66/c).

Bu çerçevede yurt dışına sevk edilen kişilerin sağlık hizmeti bedelinin tümü ödenir. Kanun koyucu, bu ödemelere bir sınır getirmiştir. Bu sınır, “Bu tutar varsa Kurumun yurt dışında sevke konu tedaviye ilişkin sözleşmeli olduğu sağlık hizmet sunucularına ödenen tutarı geçemez.” şeklinde konmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum