Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #986244

Aşağıdakilerden hangisi sigortalının bağımlısı olarak genel sağlık sigortasından, sigortalının bağımlısı sıfatı ile faydalanamaz?


18 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukları

20 yaşını doldurmamış lise ve dengi öğrenim görmekte olan çocuklar

Sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı olmayan ve kendi sigortalılığı nedeniyle aylık yada gelir almayan eş

25 yaşını doldurmamış yükseköğrenime devam eden ve evli olmayan çocukları

Yaşına ve evlilik duruma bakılmasızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitiren çocukları


Yanıt Açıklaması:

Genel sağlık sigortalısının eşi: Genel sağlık sigortası bakımından sigortalının bağımlıları arasında ilk sırada sigortalının eşi gelir. Eşin, sigortalının bağımlısı sayılması için kendisinin sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı durumda bulunmaması; kendi sigortalılığı nedeniyle aylık ya da gelir almamakta olması gerekir.

Genel sağlık sigortalısının çocukları: Sigortalının 18 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukları ile 20 yaşını doldurmamış lise ve dengi öğrenim görmekte olan çocukları, 25 yaşını doldurmamış yükseköğrenime devam eden ve evli olmayan çocukları ve yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları; sigortalının bağımlısı olarak genel sağlık sigortasından sigortalının bağımlısı sıfatı ile faydalanırlar. Ana ve babası boşanmış çocukların genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı ana ya da baba üzerinden sağlanır

Yorumlar
  • 0 Yorum