Sosyal Hizmet Kuramları 1 Deneme Sınavı Sorusu #1334679

Aşağıdakilerden hangisinde sosyal hizmet uzmanlarının sistemlerin etkili ve insancıl olarak işlev görmesini sağ­lamak kapsamında üstlendikleri rol doğru olarak verilmiştir?


Savunuculuk

Bağlantı kurma

Muktedir kılıcı

Planlayıcı  

Politika geliştirici


Yanıt Açıklaması:

Zastrow (1999), sosyal hizmetin amaçlarını ve bu amaçlara ilişkin rollerini şu şekilde belirtmiştir:

Sosyal hizmet uzmanları; insanların sorun çözme, baş etme ve gelişimsel kapasitelerini artırmak kapsamında, "çevresi içinde birey" kavramını kullanmaktadır. Bu uygulama düzeyinde sosyal hizmet uygulamasının temel odağı bireydir. Bu odak çerçevesinde sosyal hizmet uzmanı muktedir kılıcı rolünü üstlenir.

İnsanlara, kaynak, hizmet ve fırsat sağlayan sistemler ile insanları bağlantılandırmak kapsamında sosyal hizmet uzmanı yine çevresi içinde birey kavramını kullanır ve bu uygulama düzeyinde odak, bireyler ve bireylerin etkileşimde olduğu sistemler üzerinedir. Bu odakla sosyal hizmet uzmanı bağlantı kurucu hizmetler sunar.

Sosyal hizmet uzmanları sistemlerin etkili ve insancıl olarak işlev görmesini sağlamak kapsamında çevresi içinde birey odağını korur ve sosyal hizmet uygulamasının odağı insanların etkileşimde bulunduğu sistemler üzerinedir. Bu düzeyde sosyal hizmet uzmanının üstleneceği rol, savunuculuk rolüdür. Bu role ilave olarak program geliştirici, süpervizör, koordinatör, danışman rollerini de üstlenir.

Sosyal politikanın geliştirilmesine ve ilerletilmesine katkı vermek kapsamında, sistemlerin etkili ve insancıl çalışmasını geliştirmek amacında olduğu gibi sosyal hizmet uygulamasının odağı insanların etkileşimde olduğu sistemler üzerindedir. Üçüncü amaç ile dördüncüsü arasında fark vardır; üçüncü amaç hâlihazırdaki kaynakların insanlara hizmet vermesi ile ilgilidir. Dördüncü amaç ise bu kaynakların temelini oluşturan sosyal politikalar ve statüler ile ilgilidir. Bu düzeyde ana roller planlayıcı ve politika geliştiricidir. Bu roller kapsamında sosyal hizmet uzmanları etkisiz veya uygun olmayan politikalar yerine yeni statüler ve yeni politikalar oluşturmayı amaçlar. Planlama ve politika oluşturma sürecinde sosyal hizmet uzmanları savunucu ve kimi örneklerde aktivist rolünü üstlenir.

Yorumlar
  • 0 Yorum