Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1000992

Hukuk-ı Aile Kararnamesi evlenme ve boşanmayı düzenleyen ilk Osmanlı kanunu
olarak yayınlandı. Bu kararname, kızlar için 9 erkekler için 10 yaşından itibaren akdedilen evlilikleri uygun görüyor, bazı koşullarda kadınlara boşanma hakkı veriyor, erkeklerin karılarını kayıtsız şartsız boşayabilme yetkilerini yineliyor ve “çok karılı” evliliği ilk eşin rızasına bağlayarak bir nebze sınırlıyordu. 

Bu kararname hangi yılda çıkarılmıştır? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?


1971

1917

1876

1900

1916


Yanıt Açıklaması:

1876 Birinci Meşrutiyet ile kadınlara yeni yasal haklar verilmemiştir. 1908 İkinci Meşrutiyet’in ilanından 1917’de Hukuk-ı Aile Kararnamesi evlenme ve boşanmayı düzenleyen ilk Osmanlı kanunu olarak yayınlandı. Bu kararname, kızlar için 9 erkekler için 10 yaşından itibaren akdedilen evlilikleri uygun görüyor, bazı koşullarda kadınlara boşanma hakkı veriyor, erkeklerin karılarını kayıtsız şartsız
boşayabilme yetkilerini yineliyor ve “çok karılı” evliliği ilk eşin rızasına bağlayarak bir nebze sınırlıyordu. Ancak bu kararname mülkiyet, çocukların büyütülmesi gibi aileyi ilgilendiren diğer konulara değinmiyordu . Bu kararname ile verilen hakların ne kadar uygulandığı meçhuldür, zira kararname ancak 1 yıl, 9 ay ve 11 gün yürürlükte kalmış, 16 Mart 1919’da İstanbul’u işgal eden İtilaf Devletleri Kuvvetleri Yüksek Komiteryası, azınlıkların zararına olduğu gerekçesiyle kararnamenin ilgasını istemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum