Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #932056

  1. Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde resmi kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir.
  2. Suça sürüklenen çocuk onbeş yaşın üzerinde ise, dava Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK 250/1’de belirtilen ağır ceza mahkemelerinde görülür.
  3. Çocuk bir yetişkinle birlikte suç işlemişse, çocuk hakkındaki soruşturma ve kovuşturma yetişkin kararları ile birlikte yürütülür.
  4. Çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilebilir, gerekirse çocuk hakkındaki kovuşturmada durma kararı da verilebilir.

Yukarıdakilerden hangileri çocuklar hakkında soruşturma işlemlerinin özellikleri ile ilgili doğru bir bilgidir?


II-IV

I-II

II-III

I,II- IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Çocuklar hakkında soruşturma 2005 yılında kabul edilen 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununa göre yapılır (ÇKK). Buna göre soruşturma ve kovuşturma sürecinde çocuğun durumuna uygun özel ihtimam gösterilmesi benimsenmiştir (ÇKK, md. 4/1-g)

Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir (YGİ Yön. md. 19/9)

12 – 15 yaş grubu açısından, ‘işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin’ veya ‘davranışlarını yönlendirme yeteneğinin’ bulunup bulunmadığının araştırılması ve çocuklara özgü bir araştırma biçimi olan ‘sosyal inceleme raporu’ (ÇKK, md. 35) ile ‘denetim planı ve denetim raporu’ (ÇKK, md. 39) hazırlanması sağlanır.

Suça sürüklenen çocuk hakkındaki araştırma ve soruşturma çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılır (ÇKK, md. 15/1)

Suça sürüklenen çocuk onbeş yaşın üzerinde ise, dava Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 250/1’de belirtilen ağır ceza mahkemelerinde görülür (TMK, md. 9)

Çocuk bir yetişkinle birlikte suç işlemişse, çocuk hakkındaki soruşturma ve kovuşturma ayrı yürütülür (ÇKK, md.17/1)

Çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilebilir, gerekirse çocuk hakkındaki kovuşturmada durma kararı (CMK, md. 223) verilir (ÇKK, md.17/2).

Yorumlar
  • 1 Yorum
  • şenol 22.09.2020 09:25:04

    Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde resmi kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir. A ŞIKKI İLE CEVAPTAKİ Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir (YGİ Yön. md. 19/9 DEMEKTEDİR