Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #932040

Bireyin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda hapis ya da para cezası almak yerine, mahkeme tarafından belirlenen süre içinde ve yükümlülüğü yerine getirerek, cezasını toplum içinde gözetim altında olarak gerçekleştirilmesine ne denir ?


Yüksek güvenlikli kapalı ceza

Denetimli serbestlik

Açık ceza

Kadın kapalı ceza infaz kurumu

Ceza infaz kurumu


Yanıt Açıklaması:

Denetimli Serbestliğin Tanımı

Denetimli serbestlik kavramı, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Yönetmeliğinin 4. maddesinin 1. fıkrasının h bendinde; “Mahkemece belirtilen koşullar süre içinde, denetim ve denetleme planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulama” olarak tanımlanmaktadır. Denetimli serbestlik hizmetleri geleneksel cezalandırma anlayışından farklı olarak çocuk ve yetişkin suçluluğu alanlarında yeni bir hizmet yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Bireyin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda hapis ya da para cezası almak yerine, mahkeme tarafından belirlenen süre içinde ve yükümlülüğü yerine getirerek, cezasını toplum içinde gözetim ve denetim altında çekmesi anlamına gelmektedir.

Açık Ceza İnfaz Kurumları

Açık kurumlar, hükümlülerin iyileştirilmesinde, çalıştırılmaları ve meslek edindirilmelerine öncelik verilen, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan, güvenlik bakımından kurum görevlilerinin gözetim ve denetimi ile yetinilen kurumlardır.

Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumları

Kadın kapalı ceza infaz kurumları, kadın hükümlülerin hapis cezalarının infaz edildiği 5275 sayılı Kanunun 8. ve 9., Tüzüğün 10 ve 11. maddelerine göre kurulmuştur. Bu kurumlarda iç güvenlik görevlileri kadınlardan oluşturulur.

 

Ceza İnfaz Kurumları

Kapalı kurumlar iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, firara karşı teknik, mekanik ve elektronik veya fiziki engellerle donatılmış, oda ve koridor kapıları kapalı tutulan, ancak mevzuatın belirttiği hallerde aynı oda dışındaki hükümlüler arasında ve dış çevre ile temasın olanaklı bulunduğu yerlerdir. Kapalı cezaevi yeterli düzeyde güvenlik sağlanmış ve hükümlünün gereksinimine göre bireysel, grup halinde veya toplu olarak iyileştirme yöntemlerinin uygulanabileceği mekanlardır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum