Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #969977

Aşağıdakilerden hangisi çocuklar hakkında yapılan soruşturma işlemlerindeki özelliklerden biri değildir? 


Çocuk bir yetişkinle birlikte suç işlemişse, çocuk hakkındaki soruşturma ve kovuşturma birlikte yürütülür.

Suça sürüklenen çocuk hakkındaki araştırma ve soruşturma çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılır.

Suça sürüklenen çocuk onbeş yaşın üzerinde ise, dava Ceza Muhakemesi Kanunu 250/1’de belirtilen ağır ceza mahkemelerinde görülür.

Çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilebilir, gerekirse çocuk hakkındaki kovuşturmada durma kararı verilir.

Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir. 


Yanıt Açıklaması:

Çocuklar Hakkında Yapılan Soruşturma İşlemlerindeki Özellikler

• Çocuklarla ilgili işlemler mümkün olduğu ölçüde sivil kıyafetli görevliler tarafından yerine getirilir.
• 12 – 15 yaş grubu açısından, ‘işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin’ veya ‘davranışlarını yönlendirme yeteneğinin’ bulunup bulunmadığının araştırılması ve çocuklara özgü bir araştırma biçimi olan ‘sosyal inceleme raporu’ ile ‘denetim planı ve denetim raporu’  hazırlanması sağlanır.
• Suça sürüklenen çocuk hakkındaki araştırma ve soruşturma çocuk bürosunda görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılır.
• Suça sürüklenen çocuk onbeş yaşın üzerinde ise, dava Ceza Muhakemesi Kanunu 250/1’de belirtilen ağır ceza mahkemelerinde görülür.
• Çocuk bir yetişkinle birlikte suç işlemişse, çocuk hakkındaki soruşturma ve kovuşturma ayrı yürütülür.
• Çocuk hakkında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı verilebilir, gerekirse çocuk hakkındaki kovuşturmada durma kararı verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum