Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #970144

Aşağıdakilerden hangisi 12 yaşından küçük olan çocuklar için yapılan uygulamalardan biridir? 


Çocuk, fiilini ihtiyaç için, yahut kendini savunmak zorunda kaldığından orada eline geçirdiği herhangi bir şeyle işlemişse bile kendisine bir güvenlik tedbiri uygulanabilir. 

Güvenlik tedbirini savcı uygular.

Suç tarihinde on iki yaşını bitirmeyen bir çocuk ceza ilişkisinin tarafı olamayacağı gibi usulü ilişkinin de tarafı alamaz.

Bu yaş devresinde bulunan çocuklar hakkında ceza davası yürütülebilir. 

On iki yaşını bitirmemiş olan çocuklar hakkında kovuşturma yapılabilir, hatta ceza da verilebilir. 


Yanıt Açıklaması:

12 Yaşından Küçük Olan Çocuklar İçin Uygulamalar: 
Anlayabilme ve isteyebilme kudretinin zamanla ve yaşın ilerlemesi ile tamamlanabileceği gerçeğinden hareketle Türk Ceza Kanununun (TCK) 31/1. maddesinde, suç tarihinde on iki yaşını bitirmemiş olan çocuklar hakkında kovuşturma yapılamayacağı ve ceza verilemeyeceği belirtilmektedir. Eski TCK’de bu yaş sınırı on bir yaş olarak belirtilmişti. Bununla, çocuğun fiilinin sabit olup olmadığı, sabitse bir suç oluşturup oluşturmadığı, eğer suç oluşturuyorsa bir güvenlik tedbirinin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesi gerekmektedir. Gerçekten eğer çocuk, fiilini ihtiyaç için, yahut kendini savunmak zorunda kaldığından orada eline geçirdiği herhangi bir şeyle işlemişse, herhalde fiili suç oluşturmadığından, kendisine bir güvenlik tedbiri uygulanmayacaktır. Çünkü suçun olmadığı yerde ne ceza ne de güvenlik tedbiri olur. Ortada bir suçun olup olmadığı da ancak yargılamayla mümkündür. Yargılamasız güvenlik tedbiri olmaz. Bu Anayasanın 38. maddesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 6. maddesinin ve TCK’nın 2/1. maddesinin mutlak emridir. Güvenlik tedbirini hâkim uygular. Hâkimin uygulayabileceği güvenlik tedbirleri ve bunların ne suretle uygulanacakları kanunda gösterilmiştir. Bu yaş devresinde bulunan küçüklere suç yüklenerek haklarında kamu davası açılamayacağı gibi, bunlar hakkında açılan ceza davası da yürütülemez. Bu kişiler hakkında, işledikleri suç nedeniyle çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum