Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1058272

Akit tarafların Sosyal refah hizmetlerinden yararlanma hakkını sağlamak adına "Sosyal hizmet yöntemlerinden yararlanarak, toplumda bireylerin ve grupların refah ve gelişmelerine ve sosyal çevreye uyum sağlamalarına katkıda bulunacak hizmetleri teşvik etmeyi ya da sağlamayı" taahhüt etmelerini hükme bağlayan Uluslararası sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?


İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı

Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme

Avrupa Sosyal ve Tıbbi Yardım Sözleşmesi

Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar


Yanıt Açıklaması:

Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nda da (Strazburg, 3 Mayıs 1996) sosyal hizmetlere ilişkin 13, 14, 15, 16, 17, 23, ve 30. maddelerinde, geniş yer verilmektedir. Şartın 13. maddesinde, sosyal ve tıbbi yardım hakkı düzenlenmiştir. Âkit Taraflar sosyal ve tıbbi yardım hakkının etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla: 1- Yeterli olanağı bulunmayan ve kendi çabasıyla veya başka kaynaklardan, özellikle bir sosyal güvenlik sisteminden yararlanarak böyle bir olanak sağlayamayan
herkese yeterli yardımı sağlamayı ve hastalık halinde bunun gerektirdiği bakımı sunmayı; 2- Böyle bir yardım görenlerin, bu nedenle siyasal ve sosyal haklarının kısıtlanmasını önlemeyi; 3- Herkesin, kişisel veya ailevi mahrumiyet halini önlemek, gidermek ya da hafifletmek için gerekebilecek öneri ve kişisel yardımları uygun kamusal ya da özel hizmetler eliyle alabilmesini sağlamayı; 4- Bu maddenin 1., 2. ve 3.
fıkralarında değinilen hükümleri, ülkelerinde yasal olarak bulunan diğer Âkit Tarafların vatandaşları ile kendi vatandaşlarını eşit tutarak, 11 Aralık 1953'te Paris'te imzalanmış olan Avrupa Sosyal ve Tıbbi Yardım Sözleşmesi ile üstlendiği yükümlülükler çerçevesinde uygulamayı; taahhüt ederler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum