Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #932031
Hâkim ile çocuğun, duruşmalarda uygulanan her türlü usul, kural ve merasimden mümkün olduğunca uzaklaşarak, serbestçe konuşabilmelerini sağlamaya yönelik uygulanan bir ilkedir. Burada temel amaç, bu ilke çerçevesinde hâkim ile çocuk arasında tam bir diyalogun sağlanabilmesidir.
Yukarıdaki tanım çocuk mahkemelerinde yargılanmaya egemen olan ilkelerden hangisidir?
Sadelik |
Gizlilik |
Özerklik |
Mahremiyet |
Basitlik |
Çocuk mahkemelerinde yargılanmaya egemen olan ilkeler, “basitlik”, “sadelik” ve “gizlilik” şeklinde sıralanabilir:
Basitlik İlkesi
Hâkim ile çocuğun, duruşmalarda uygulanan her türlü usul, kural ve merasimden mümkün olduğunca
uzaklaşarak, serbestçe konuşabilmelerini sağlamaya yönelik uygulanan bir ilkedir. Burada temel amaç, bu ilke çerçevesinde hâkim ile çocuk arasında tam bir diyalogun sağlanabilmesidir.
Sadelik İlkesi
Bu ilke, mahkeme salonunun sade döşenmiş olması, hâkim için ayrı bir kürsünün bulunmaması, hâkimin resmi kıyafetini giymemiş olması, çocuğun parmaklıkların arkasında durmaması gibi mahkemenin fiziki koşullarına ilişkindir. Bu ilkenin benimsenmesinin sebebi ise, çocuk ile hâkim arasında bir yakınlık meydana getirmek, bu şekilde çocuğun hâkime korkulacak bir insan gibi bakmasını önlemektir.
Gizlilik İlkesi
ÇHS’nin 40. maddesi gereğince; kovuşturmanın her aşamasında, hakkında ceza kanununu ihlal iddiası veya ithamı bulunan her çocuğun özel hayatının gizliliğine tam saygı gösterilmesi gerekmektedir. Temel kural, duruşmanın açık yürütülmesidir.
Yorumlar
- 0 Yorum