Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #932031

Hâkim ile çocuğun, duruşmalarda uygulanan her türlü usul, kural ve merasimden mümkün olduğunca uzaklaşarak, serbestçe konuşabilmelerini sağlamaya yönelik uygulanan bir ilkedir. Burada temel amaç, bu ilke çerçevesinde hâkim ile çocuk arasında tam bir diyalogun sağlanabilmesidir.

  Yukarıdaki tanım çocuk mahkemelerinde yargılanmaya egemen olan ilkelerden hangisidir?


Sadelik

Gizlilik

Özerklik

Mahremiyet

Basitlik


Yanıt Açıklaması:

Çocuk mahkemelerinde yargılanmaya egemen olan ilkeler, “basitlik”, “sadelik” ve “gizlilik” şeklinde sıralanabilir:

Basitlik İlkesi

Hâkim ile çocuğun, duruşmalarda uygulanan her türlü usul, kural ve merasimden mümkün olduğunca

uzaklaşarak, serbestçe konuşabilmelerini sağlamaya yönelik uygulanan bir ilkedir. Burada temel amaç, bu ilke çerçevesinde hâkim ile çocuk arasında tam bir diyalogun sağlanabilmesidir.

Sadelik İlkesi

Bu ilke, mahkeme salonunun sade döşenmiş olması, hâkim için ayrı bir kürsünün bulunmaması, hâkimin resmi kıyafetini giymemiş olması, çocuğun parmaklıkların arkasında durmaması gibi mahkemenin fiziki koşullarına ilişkindir. Bu ilkenin benimsenmesinin sebebi ise, çocuk ile hâkim arasında bir yakınlık meydana getirmek, bu şekilde çocuğun hâkime korkulacak bir insan gibi bakmasını önlemektir.

Gizlilik İlkesi

ÇHS’nin 40. maddesi gereğince; kovuşturmanın her aşamasında, hakkında ceza kanununu ihlal iddiası veya ithamı bulunan her çocuğun özel hayatının gizliliğine tam saygı gösterilmesi gerekmektedir. Temel kural, duruşmanın açık yürütülmesidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum