Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #936026

Yeni Türk Medeni Kanunu 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girdi. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Medeni Kanunla gelen kadınlara yönelik değişikliklerden biridir?


Kadın ve erkek farkı olmadan herkes on yedi yaşını bitince evlenebilir

Boşanma davaları sadece ikematgah adreslerinde açılabilir.

Erkekler nafaka talebinde bulunamazlar.

Evlilik birliklerinde erkek ailenin reisidir.

Boşanma durumunda oluşan refah paylaşımı sadece boşanma aşamasında düzenlenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Yeni Türk Medeni Kanunu 2001 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi ve 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni Medeni Kanunla gelen kadınlara yönelik değişiklikler şöyle özetlenebilir:

  • Evlenme yaşı: Eskiden evlenme yaşı kadınlar için on dört erkekler için on yedi idi. Yeni yasa ile kadın ve erkek farkı olmadan herkes on yedi yaşını bitince evlenebiliyor (Md. 124/1).
  • Boşanma nedeni olan ‘cana kast ve pek fena muamele’ye ‘onur kırıcı davranış’ eklendi. ‘Terk’ nedeninin koşulları değişti.
  • Eskiden sadece ikâmetgah yerinde açılabilirken yeni yasadan sonra tarafların son altı ayda oturdukları yerin mahkemesinde açılabiliyor.
  • Eskiden sadece kadınlara verilen ya da ancak kadının refah içinde olması halinde erkek tarafından talep edilebilen birşeyken, artık her iki taraf da eşit. Erkeklerde eğer boşanmada kendileri daha çok kusurlu değillerse nafaka talebinde bulunabilmekteler
  • Boşanma davası devam ederken davacı ölür ve sağ kalan davalının mirascıları davaya devam ederek davalının kusurunu isbat ederlerse davalı davacının mirascısı olamaz. Eskiden boşanma davası sırasında davacı ölürse dava kendiliğinden düşüyor ve sağ kalan eş evlilik henüz resmen ve kesin olarak sona ermediği için ölenin mirascısı olabiliyordu (Arın, 2001).
  • “Riyaset” sorunu: Artık evlilik birliklerinde “ailenin reisi” yok. Bunun sonucu olarak oturulacak evin seçiminde, evlilik birliğinin yönetiminde eşler beraberce hak sahibidir. “Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıkları ile katılırlar” (Md. 186). Kadının ev için emeğinin evlilik birliğine bir katkı olduğundan açıkca olmasa da söz eden ilk madde budur.
  • 192. madde eşlerin çalışma ve meslek seçimini tamamen kendilerine bırakmıştır. (Eski yasada karının çalışması kocanın iznine bağlı idi. 1990 yılında bu madde kadın erkek eşitliğine aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesine açılan bir dava ile iptal edilmişti.)
  • “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
  • Yeni yasa ile boşanma durumunda oluşacak refah paylaşımı da evlenirken düzenlenebiliyor.
Yorumlar
  • 0 Yorum