Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #932043

Sosyal çalışma görevlisinin suça sürüklenen çocuğun ifade veya sorgu sırasındaki görevi aşağıdakilerden hangisidir ?


Çocuk ve çocuğun yakın çevresi ile çocuk hakkında uygulanabilecek koruyucu ve destekleyici tedbiri belirler.

Denetim yöntemlerini belirler.

Çocuğu bilgilendirmesi gerekir. Bilgilendiirme yaparken öncelikle çocuğa haklarını öğretir ve arkasından da kendisine yöneltilen suçlama, anlayabileceği bir dilde açıklar.

Çocuğun işlediğin fiilin nedenlerini araştırarak onun kişiliğini tanıyan bir uzmanın, iyileştirme yöntemlerini de önermesi gerekir.

Sosyal inceleme raporunu düzenler.


Yanıt Açıklaması:

Yaptırımlar Konusundaki Kanaat

SÇG çocukla ilgili konularda çalışan bir uzmandır. Çocuğun işlediğin fiilin nedenlerini araştırarak onun kişiliğini tanıyan bir uzmanın, iyileştirme yöntemlerini de önermesi gerekir. 

İzleme Görevi

Şüpheli veya hükümlü çocuk hakkında hükmedilen yükümlülük, veya güvenlik tedbiri kararlarının yerine getirilmesi sırasında SÇG’nin etkin bir rol oynaması gerekir. Bizde, korunma ihtiyacı olan çocuk, suç tarihinde 12 yaşını bitirmemiş çocuk ile aileye teslim kararı verilen çocuk için denetim görevini Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri yapar (ÇKK, md.37/1). Denetim yöntemi denetim görevlisince, sosyal incelemeyi yapan SÇG ile birlikte hazırlanır.

İfade veya Sorgu Sırasındaki Görevler

Suça sürüklenen çocuk ifadesi veya sorgusu sırasında olumsuz bir şekilde etkilenebilir; bunu önlemek amacıyla SÇG’nin ifade alma veya sorgu işlemi sırasında çocuğu bilgilendirmesi gerekir. Bilgilendirme iki noktayı kapsar; öncelikle çocuğa hakları öğretilir ve arkasından da kendisine yöneltilen suçlama, anlayabileceği bir dilde açıklanarak, çocuk adalet mekanizmasının işleyişinin olumsuz etkilerinden bir şekilde korunmuş olur.

Bilgi ve Belge Toplama Görevi

Sosyal çalışma görevlileri, sosyal inceleme yaparken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yerel yönetimler ve bunların her türlü kuruluşları ile diğer kurum ve kuruluşlardan, yaptığı sosyal incelemenin amacına uygun olarak çocuk ve çocuğun yakın çevresi ile çocuk hakkında uygulanabilecek koruyucu ve destekleyici tedbirin belirlenebilmesine yönelik ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeleri isteme yetkisine sahiptir.

Yorumlar
  • 0 Yorum