Sosyal Hizmet Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #963467

"Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve kuruluşları kurar veya kurdurur".

Yukarıda yer alan ve engellilerle ilgili Devletin sorumluluklarını ortaya koyan madde aşağıdaki yasalardan hangisine aittir?


4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu

1982 Anayasası

5378 sayılı  Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun

 

633 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu


Yanıt Açıklaması:

1982 Anayasasının 61. maddesi sosyal hizmetler alanına giren grupları açık bir şekilde belirlemiş, korunmaya, bakıma, yardıma
ve rehabilitasyona muhtaç çocuk, sakat ve yaşlılara öncelik tanıyarak, devletin bu alanda gerekli örgüt ve kuruluşları kurması veya kurdurması hükmünü getirmiştir. 1982 Anayasası’nın 10., 42., 49., 50., 61. ve 62. maddelerinde diğer özel gereksinim gruplarının yanı sıra yaşlıların ve engellilerin korunması ve güçlendirilmesi gereğini gösteren hükümler bulunmaktadır. Madde 61’de, sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler tanımlanmıştır. “Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve kuruluşları kurar veya kurdurur.”

Yorumlar
  • 0 Yorum