Sosyal Hizmet Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #461011

Aşağıdakilerden hangisi tıbbi sosyal hizmet ile ilgili olarak 2011 yılında Sağlık Bakanlığınca yapılan tanımdır?


Hastanın gereksinimlerini ve onu çevreleyen koşulları anlayan ve bunların hastalığı nasıl etkilediğini dikkate alan bir hizmet türüdür.

Hastalığı ve tedavisi sırasında hastayı etkileyen sosyal ve duygusal sorunların çözümüyle uğraşmak amacı ile bireyle sosyal çalışma ve bazen de grupla sosyal çalışma yöntemleri kullanılan sosyal çalışma mesleğinin bir uygulama alanıdır.

Hastaneye yatan her hastanın uygulanan tedaviden en etkin şekilde yararlanması amacıyla sosyal hizmet personelince görülecek ekonomik, sosyal, eğitsel ve destekleyici hizmetler yanında, hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, hastanede çıktıktan sonra kişisel ve aile sorunlarının çözümlenmesi gibi hususların tümü.

Kişi, grup, aile ve toplumun sağlık hizmetlerinden etkin bir biçimde yararlanmaları amacı ile sosyal hizmet uzmanlarınca (sosyal çalışmacılarca) yürütülecek ekonomik, sosyal, psikolojik ve eğitsel boyutlarda, destekleyici ve geliştirici hizmetlerin; sosyal hizmet disiplini ve mesleğinin yöntem ve felsefesi ile birleştirilerek tıp ve koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde verilen hizmetler bütünüdür.

Ayakta ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden etkili bir şekilde yararlanması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi süresince hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen sosyal hizmet uygulaması. 


Yanıt Açıklaması:

Bu konudaki en güncel tanım, 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesinde yer almaktadır. Burada tıbbi sosyal hizmet “ayakta ya da yatarak tedavi gören hastaların tıbbi tedaviden etkili bir şekilde yararlanması, sosyal sağlığının korunması ve geliştirilmesi, tedavi sürecinde hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinin düzenlenmesi, tedavi sürecini etkileyen psiko-sosyal ve sosyo-ekonomik sorunlarının zamanında çözümlenerek sosyal işlevselliğini yeniden kazanması amacıyla yürütülen sosyal hizmet uygulaması” olarak tanımlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum