Sosyal Hizmet Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #57060

Aşağıdakilerden hangisi sosyal inceleme raporunun özellikleri arasında sayılamaz?


Sosyal inceleme raporu sosyal çalışmacının mesleki fonksiyonlarını yerine getirirken başvuracağı önemli araçlardan biri olmakla birlikte sosyal çalışma mesleğiyle özdeş bir uygulamadır.
Bu kısımda istenilen yardımın türü belirtilirken müracaatçının daha önceden yardım alıp almadığı, ayni ya da nakdi yardım olarak talep ettiği yardım (sağlık, barınma, gıda, yakacak vb) belirlenir.
Müracaatçının sağlık durumu ile ilgi bilgiler de bu raporda yer alır
Rapor kapsamında ad soyad, doğum yılı, meslek gibi bilgiler toplanır.
Raporda kişinin istediği maddi yardım miktarına yer verilir

Yanıt Açıklaması: Sosyal inceleme raporu sosyal çalışmacının mesleki fonksiyonlarını yerine getirirken başvuracağı önemli araçlardan biri olmakla birlikte sosyal çalışma mesleğiyle özdeş bir uygulamadır. Sosyal yardımlaşma amaçlı sosyal inceleme raporunda şu bilgilere yer verilmelidir: Müracaatçının/başvuranın kimlik bilgileriyle ilgili kısımda; adı ve soyadı, doğum yeri ve yılı, ana ve baba adı, öğrenim durumu, cinsiyeti, mesleği, medeni hali, aile yapısı (çocuk sayısı, çocukların durumu gibi), ev adresi yer alırken, müracaatçının psiko-sosyo-ekonomik durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı genel bir değerlendirme kısmı bulunur. Bu kısımda istenilen yardımın türü belirtilirken müracaatçının daha önceden yardım alıp almadığı, ayni ya da nakdi yardım olarak talep ettiği yardım (sağlık, barınma, gıda, yakacak vb) belirlenir. müracaatçının sağlık durumu ile ilgi bilgilerin de ayrı bir önemi vardır. Bu açıdan başvuranın bir sağlık özgeçmişinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili olarak toplanılması gereken bilgi ise hem psiko-sosyal sağlık durumunu öğrenmeye dönük olmalı hem de tedavisini gerektiren bir durumunun olup olmadığı, ne tür sağlık hizmetlerine gereksinimi olduğuna ilişkindir. Bu bilgiler ışığında sosyal yardımın niteliği ve niceliği doğru bir biçimde belirlenebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum