Sosyal Hizmet Uygulaması 2 Deneme Sınavı Sorusu #973408

I. İnsanların karşılaştığı “yaşam görevleri ve bu görevlerin yerine getirilmesine ilişkin koşul ve kaynaklara” dikkati yöneltmek

II. İnsanları “tek başına, kendi kaynak sistemler ağı içinde ve onlarla etkileşim halinde” ele almak

III. İnsanların “kişisel sorunlarının bunlarla bağlantılı toplumsal veya kamusal sorunlarla ilişkisini göstermek”

Yukarıdakilerden hangisi sosyal hizmetin referans çerçevesinin özelliğidir?


Yalnız I

I ve II

I, II ve III

Yalnız III

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Pincus ve Minehan’a göre sosyal hizmet bu amaçlarını yerine getirirken bir referans çerçevesine ihtiyaç duymaktadır. Bu referans çerçevesinin üç özelliği bulunmaktadır.

1. İnsanların karşılaştığı “yaşam görevleri ve bu görevlerin yerine getirilmesine ilişkin koşul ve kaynaklara” dikkati yöneltmek, sosyal hizmetin referans çerçevesinin ilk özelliğidir.

2. İnsanları “tek başına, kendi kaynak sistemler ağı içinde ve onlarla etkileşim halinde” ele almak sosyal hizmetin referans çerçevesinin ikinci özelliğidir. Buna göre kişisel sorunlar bireylerin bir özelliği olmaktan çok, içinde bulundukları sosyal durumların bir özelliği olarak ele alınır. Bu bağlamda kaynak sistemlerin kendi içindeki ve kaynak sistemler arasındaki etkileşimler de önemlidir.

3. İnsanların “kişisel sorunlarının bunlarla bağlantılı toplumsal veya kamusal sorunlarla ilişkisini göstermek” sosyal hizmetin referans çerçevesinin üçüncü özelliğini oluşturur. Bu özellik, bireysel ve toplumsal sorunları birbirinden ayrı kutuplarda değil, birinin diğerini pekiştirdiği bir bağlamda ele almanın ge- rekli olduğuna işaret etmektedir. 

Doğru cevap C'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum