Sosyal Hizmet Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #55501

Finansal Yönetimin en geniş anlamıyla tanımı aşağıdakilerden hangisidir?


"Örgütsel amaçları gerçekleştirmede hukuk, etik ve toplumsal standartlara uyumlu bir şekilde para ve diğer kıt kaynakların kullanım ve kontrolü”.
"Karar alıcılar ve politika belirleyiciler için finansal faaliyetlerin anlamlı ve ilişkili bilgilere tercüme edilmesi".
"Parasal kaynakların kullanımı ve tahsisinde ekonomi,etkinlik ve verimlilik arayışı faaliyeti".
“Fonların yönetimi ile ilgili çalışan bilim ve paranın dolaşımı,kredi uygulamaları, yatırım kararları ve bankacılığı da içeren sistemde fonların yönetimi".
"Para, fon ya da sermayenin temini".

Yanıt Açıklaması: Finans kelimesi Türkçeye İngilizceden geçmiştir. İngilizce aslında finans Oxford Ninth New Collegiate Sözlüğe göre; “fonların yönetimi ile ilgili çalışan bilim ve paranın dolaşımı, kredi uygulamaları, yatırım kararları ve bankacılığı da içeren sistemde fonların yönetimi” olarak tanımlanmaktadır. Türkçeye geçerken biraz farklılaşan finans Türkçede para, fon, sermaye ya da kaynak anlamında kullanılmaktadır. Finans kökünden türetilen finansman ise, para, fon ya da sermayenin temini anlamına gelmektedir. En geniş anlamıyla finansal yönetim “karar alıcılar ve politika belirleyiciler için finansal faaliyetlerin anlamlı ve ilişkili bilgilere tercüme edilmesi” ile ilgilenir. Daha özüne inen bir yaklaşımla finansal yönetim, parasal kaynakların kullanımı ve tahsisinde ekonomi, etkinlik ve verimlilik arayışı faaliyeti olarak tanımlanabilir. Spesifik olarak insani hizmetlere atıf yaparak ise finansal yönetim “örgütsel amaçları gerçekleştirmede hukuk, etik ve toplumsal standartlara uyumlu bir şekilde para ve diğer kıt kaynakların kullanım ve kontrolü” şeklinde tanımlanabilir. Görüleceği gibi finansal yönetimin en geniş tanımı B şıkkında verilmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum