Sosyal Hizmete Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1227245

Grup çalışmalarında, ‘Bireylerin grup halinde düşünmekten ziyade, kendi kendilerine karar vererek grubun diğer üyeleriyle arzu edilen bağı kurmaları’ ilkesi grup çalışmalarında aşağıdaki özelliklerden hangisinin geliştirilmesinde etkilidir?


Bireyselleştirme

Ait olma duygusunun geliştirilmesi

Akılcı düşünme ve grupla işbirliği halinde kararlara katılım becerisinin artırılması

Katılım yeteneğinin devamlı olarak geliştirilmesi

Anlayışlı ve sıcak bir sosyal atmosferin geliştirilmes


Yanıt Açıklaması:

Bireyselleştirme; bireylerin grup halinde düşünmekten ziyade, kendi kendilerine karar vererek grubun diğer üyeleriyle arzu edilen bağı kurmalarıdır.

Grupla çalışmanın başarısını kolaylaştıran diğer ilkeler ise şu şekilde açıklanabilir:

Ait olma duygusunun geliştirilmesi; bireyin ihtiyaçlarının farkında olmak, bireyin sorunlarını çözebileceği kendisini ifade etme olanaklarına kavuşacağı grup ortamında gerçekleşir. Katılım yeteneğinin devamlı olarak geliştirilmesi; demokratik düşünebilme, kendini kontrol ve başkalarının kararlarına saygının geliştirilmesidir. Akılcı düşünme ve grupla işbirliği halinde kararlara katılım becerisinin artırılması; demokrasinin gelişimini kolaylaştırır. İnsanlar arasında farklılıklara karşı olan saygının artırılması; grupla bütünleşme ve ait olma duygusunun gelişmesiyle birlikte farklılıklara saygı duymayı kazanma anlamına gelmektedir. Anlayışlı ve sıcak bir sosyal atmosferin geliştirilmesi; grup üyelerinin baskı altından kurtulup kişiliklerini geliştirecekleri bir alan açar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum