Sosyal Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1213547

Sosyal politikanın kişi bakımından kapsamı dikkate alınarak gruplama yapıldığında aşağıdaki seçeneklerden hangisi dışarıda kalır ?


Kamu görevlileri

Sözleşmeli çalışanlar

İşsizler

Sanaatkarlar

Göçmenler


Yanıt Açıklaması:

Kişi bakımından sosyal politikanın kapsamı dikkate alındığında üç gruptan söz edilebilir. Bunlardan ilki Bağımlı Statüler Altında Çalışanlar'dır.  Bağımlı statüler altında çalışanlar sosyal politikanın kişi bakımından kapsamını oluşturan ilk gruptur. Bağımlı statüde çalışma kavramının içine yalnız işçiler değil sözleşmeli çalışanlar, kamu görevlileri, memurlar ve başka statüler altında bağımlı olarak çalışan kesimler girmektedir.

Ekonomik yönden güçsüz kesimler, sosyal politikanın doğrudan ilgi alanındaki bir diğer kesimdir. İşsizler, sermayeleri olmayan ya da sınırlı olan küçük esnaflar, bir sanatı ve becerisi olmasına rağmen yeterli kaynağa sahip olmayan ve gerekli pazarlara ulaşamayan sanatkârlar, topraksız köylüler ve yeterli arazisi olmayan küçük çiftçiler ekonomik yönden güçsüz kesimler içerisinde yer almaktadırlar.

Kişi bakımından kapsam söz konusu olduğunda son grup Özel Olarak Korunması Gereken Kesimler'dir. Göçmenler bu kategoride değerlendirilmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum