Sosyal Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1338416

Yoksulluğun nedenlerinden biri olan gelir dağılımı eşitsizliği ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Gelir dağılımı eşitsizliği, bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen gelirin çeşitli nüfus grupları arasındaki dağılımına ilişkin eşitsizlik düzeyini ifade eder.

Gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntem Yoksulluk Açığı Endeksi’dir.

0 ile 1 arasında değişen katsayının 0’a yaklaşması gelir dağılımı eşitsizliğinin azaldığını, 1’e yaklaşması ise eşitsizlik düzeyinin arttığını göstermektedir.

Bölgesel gelişmişlik farklılıkları, enflasyon ve ekonomik krizler, eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetlerin toplumun tüm kesimlere aynı ölçüde ulaştırılamaması gibi gelir dağılımı eşitsizliğini artıran faktörler arasındadır.

Ekonomik büyüme sonucunda yaratılan milli gelirin toplum kesimlerin arasındaki dağılımı yoksulluk oranlarının azaltılması açısından önemli bir kaynak niteliğindedir.


Yanıt Açıklaması:

Gelir dağılımı eşitsizliği, bir ekonomide belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen gelirin çeşitli nüfus grupları arasındaki dağılımına ilişkin eşitsizlik düzeyini ifade etmektedir. Gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntem Gini Katsayısı’dır. 0 ile 1 arasında değişen katsayının 0’a yaklaşması gelir dağılımı eşitsizliğinin azaldığını, 1’e yaklaşması ise eşitsizlik düzeyinin arttığını göstermektedir. Bölgesel gelişmişlik farklılıkları, enflasyon ve ekonomik krizler, eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel kamusal hizmetlerin toplumun tüm kesimlere aynı ölçüde ulaştırılamaması gibi gelir dağılımı eşitsizliğini artıran faktörler arasındadır. Ekonomik büyüme sonucunda yaratılan milli gelir yoksulluk oranlarının azaltılması açısından önemli bir kaynak niteliğindedir. Ancak, ekonomik büyüme kadar, yaratılan milli gelirin toplum kesimleri arasında nasıl dağıldığı da önemlidir. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum