Sosyal Politika 1 Deneme Sınavı Sorusu #1338517

Ücret ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Üretime katılan emeğin para olarak ödenen karşılığıdır.

Çalışanın, işverenden emeği karşılığı aldığı ekonomik değerdir.

Ücretin ödenmesi teşebbüsün kâr ve zararına bağlıdır.

Ücretin birey için anlamı yalnızca maddi boyutu ile sınırlı değildir.

Ücret işveren ya da üçüncü kişiler tarafından ödenir.


Yanıt Açıklaması:

Ücretin unsurları ülkemizde yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32.maddesinin 1.fıkrasındaki “genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır” tanımından hareketle bir iş karşılığında ödenmesi, işveren ya da üçüncü kişiler tarafından ödenmesi ve para ile ödenmesi şeklinde sıralanabilir.

Ücreti, üretime katılan emeğin para olarak ödenen karşılığı, başka bir ifadeyle çalışanın, işverenden emeği karşılığı aldığı ekonomik değer olarak ifade edebiliriz.

Ücretin insan emeğine yapılan bir ödeme olduğunu ve teşebbüsün kâr ve zararına bağlı olmayan ve müteşebbis tarafından emek sahibine, üretilen malın satışı beklenmeden yapıldığını belirtebiliriz. Son olarak belirtmek gerekir ki; ücret kavramına ilişkin bütün bu tanımlar ilk etapta ücretin maddi boyutunu nitelese de, ücretin birey için anlamı yalnızca maddi boyutu ile sınırlı değildir. Birey, ücrete maddi boyutundan başka anlamlar da yüklediğinden, (sosyal çevrede saygınlık, prestij, tanınma gibi) ücret ayrı bir önem taşımaktadır.

Görüldüğü üzere ücret işletmelerin kar ya da zararına bağlı olmaksızın ödenen bir unsurdur. Bu nedenle doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum