Sosyal Politika 2 Deneme Sınavı Sorusu #899348

Sanayi devrimi öncesinde sosyal güvenlik ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? 


Aynı yerleşim biriminde ve birbirine yakın mekânlarda yaşayan kişiler, komşuluk ilişkisine bağlı olarak içlerinden birisi tehlike ile karşılaştığı zaman ayni veya nakdi olarak yardımda bulunur.

Dini sosyal yardımlar, her toplumda ve dönemde en geniş kapsamlı sosyal yardım sağlayan yöntemlerin başında gelmiştir.

İslam dini sosyal yardımlaşmaya özel bir önem vermiş, belirli prensipler getirmiş ve hatta ibadet olarak tarif etmiştir.

Vakıflar, tehlikelerin zararlarını giderme amacı ile oluşturulmuşsa sosyal güvenlik kurumu olarak kabul edilebilir.

Sanayi devrimi öncesi dönemde, teşkilatlı, kurumsallaşmış sosyal güvenlik uygulamaları bulunmamaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Sanayi devrimi öncesi dönemde, teşkilatlı, kurumsallaşmış sosyal güvenlik uygulamaları da vardır. Bunlardan en bilineni, esnaf ve sanatkârların meslek kuruluşlarının kendi meslek mensuplarının sosyal güvenlik ihtiyacını karşılamak için oluşturdukları orta sandıklarıdır. Meslek teşkilatı olarak loncalar, kendi organizasyonları içinde, üyelerinin ödediği düzenli aidat-prim benzeri gelirlerle oluşturdukları fonlardan ödünç para verilmesi, hastalık halinde muayene ve tedavi giderlerinin karşılanması, ölüm halinde cenaze masraflarının karşılanması ve barınma ihtiyacını karşılamak üzere ev temini veya kira giderlerinin karşılanması gibi yardımlarda bulunmuşlardır. İslam dünyasında kardeşlik anlamına gelen Ahi birlikleri lonca örgütlenmesinin en gelişmiş şeklini oluşturmuştur. Ahiler, cömertlik, muhtaçlara yardım ve zulüm görenleri koruma gibi yönleriyle tanınmışlardır. Orta sandıkları sanayi devriminden sonra gelişen sosyal sigortaların ilk örnekleri olarak kabul edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum