Sosyal Politika 2 Deneme Sınavı Sorusu #899880

Çocuk işçiliği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Çocuk işçiliğinin ana nedeni kişisel gelirin yüksek olmasıdır.

Ailelerin eğitim ve gelir düzeyi ve çocuk işçiliği arasında doğru orantılı bir ilişki vardır.

Gelenekler birçok ülkede çocukları çalışmaya yöneltmektedir.

Çok uluslu şirketler çocuk işçi çalıştırmaya kati suretle karşı olmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde çocuk işçi sayısı oldukça düşüktür.


Yanıt Açıklaması:

Çocuk işçiliğe yol açan nedenler çok çeşitlidir. Bu nedenlerin her biri diğerinin hem ne­deni hem de sonucu olduğundan çocuk işçiliği konusunda kısır bir döngü ortaya çıkmak­tadır. Araştırmalara göre çocuk işçiliğinin ana nedeni yoksulluktur. Yoksulluk; adaletsiz gelir dağılımı, hızlı ve çarpık kentleşme, işsizlik, kaynakların verimli kullanılmaması, hızlı nüfus artışı, göç ve kayıt dışı ekonomi gibi birçok soruna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Eğitim çocuk işçiliğinin önemli nedenlerinden biridir. Eğitimin içerik olarak tatmin edici olmaması, eğitimin maliyeti ve erişilebilirliğinin zorluğu, ailelerin bilinçsizliği, eği­timli işgücünde görülen yüksek işsizlik oranı gibi nedenler çocukların çalışma yaşamına girmelerine neden olmaktadır. Gelenekler birçok ülkede çocukları ça­lışmaya yöneltmektedir. Ailelerin çocukları üretim ve sosyal güvenlik aracı olarak görme­leri, çocukları işe alıştırma, küçük yaşta sorumluluk bilinci verme düşünceleri, çocukları ücretsiz aile işçisi olarak kullanma alışkanlıkları, ailelerin eğitim ve gelir düzeyi çocukların özellikle gelişmekte olan ülkelerde çalıştırılma­larında önemli rol oynamaktadır.

Ayrıca çocukların fiziksel özelliklerinden kaynaklanan bazı becerileri, kolay yönetile­bilir işgücü olmaları, her dönem geçerli olan ancak küreselleşme ile birlikte daha fazla önem kazanan işgücü maliyetini düşürme, rekabet gücünü arttırma amacı, ye­rel şirketlerin yanında doğrudan veya dolaylı olarak Çok Uluslu Şirketlerin de ucuz işgücü olarak çocukları çalıştırmalarına yol açmaktadır Ekonomik büyüme uğruna ülkelerin ver­diği tavizler, hukuki düzenlemelerdeki eksiklikler ve denetim yetersizliği çocukların çalıştırılmalarında etkili rol oynamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum