Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #1218797

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin endüstri ilişkileri üzerindeki etkilerinden biridir?


Çalışma hayatını düzenleyen sosyal hukukun işçilerin lehine güçlenmesi 

Sendikalaşma oranlarının artması 

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde güç denge­sini işçiler lehine değişmesi

Toplu pazarlık sisteminin güçlenmesi

Atipik istihdam biçimlerinin yaygınlaşması


Yanıt Açıklaması:

Küreselleşme sürecinin diğer faktörlerinin yanı sıra, onlarla birlikte ve bazen de onlardan bağımsız olarak endüstri ilişkileri sistemini etkilediği bir gerçektir. Bu etkileri ve sonuçlarını aşağıdaki başlıklar al­tında toplamak mümkündür:

  • Başta iş hukuku olmak üzere çalışma hayatını düzenleyen sosyal hukukun küresel rekabet endişesiyle değiştirilmesi veya uluslararası sermayeyi­ yatı­rımları ülkeye çekmek için değiştirilmesi endüstri ilişkileri sistemini doğ­rudan etkiler.

  • Yüksek ücret, istihdam güvenceli ve sendikalı­toplu sözleşmeli kamu işyer­lerinin özelleştirilmesi sendikalaşma oranlarını ve toplu sözleşme kapsa­mındakilerin sayısını düşürür.

  • Kamu ve özel sektördeki taşeronlaşma uygulamaları doğrudan sendikalaş­ma ve toplu pazarlık sistemini olumsuz etkiler.

  • C¸ok uluslu şirketlerin ulusal düzeyde örgütlenmiş sendikalara karşı toplu pazarlık masasına oturması toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde güç denge­sini işverenler lehine değiştirir. O¨zellikle üretimi başka ülkelere kaydırma tehdidi veya diğer ülkelerdeki üretim birimleri ile grev tehdidini ortadan kaldırma sendikaları güçsüzleştirir.

  • Esnek çalışma şekillerinin benimsenmesi ve a­tipik istihdam biçimlerinin yaygınlaşması önce sendikalaşmayı zayıf­latır, sonra toplu iş sözleşmeleri­nin kapsamında olanları daraltır.

Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum