Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #1301659

Sosyal dışlanma kavramının tarihsel süreci içinde çeşitlilik ve kısmi veya tüm olmasına göre farklı tanımlamalar yapılmıştır. Ancak kavramın net olarak bir tanımı ortaya konmamıştır. Bu bağlamda seçeneklerden hangisi en geniş kapsamda sosyal dışlanma kavramını açıklar?


Sosyal bütünleşmenin karşıtı olarak ele alındığında; medeni, siyasi, ekonomik ve sosyal vatandaşlık haklarından birinden veya tümünden kısmi ya da tamamen mahrum olma ve edilme durumudur.

Bireylerin veya grupların yapısal nedenlere bağlı olarak sosyal katılım anlamında tamamen içinde yaşadıkları toplumun dışında kalmaları ve toplumdaki yurttaşlığa ilişkin üretim, tüketim, tasarruf, siyasi ve sosyal nitelikteki normal eylemlere katılamamalarıdır.

Sosyal dışlanma finansal yoksulluk, istihdamdan yoksunluk gibi sonuçlar yaratan çok boyutlu bir yoksunluk sürecidir.

Sosyal dışlanma sosyal ilişkilerde ortaya çıkan bölünme ve toplumla bütünleşmemedir. 

Sosyal dışlanma, bireyin toplumla bütünleşmesini sağlayan medeni ve siyasi haklara bazı kişi ve grupların ulaşamamaları sürecidir.


Yanıt Açıklaması:

"Sosyal bütünleşmenin karşıtı olarak ele alındığında; medeni, siyasi, ekonomik ve sosyal vatandaşlık haklarından birinden veya tümünden kısmi ya da tamamen mahrum olma ve edilme durumudur" olarak yapılan tanım sosyal dışlanmanın biçimlerini ve kısmiliğini de içeren ifade olduğu için en geniş kapsamda değerlendirilen seçenektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum