Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #1290355

I. Bir iş karşılığı ödenmesi II. Para ile ödenmesi III. İşveren veya üçüncü kişiler tarafından ödenmesi IV. Teşebbüsün kâr ve zararına bağlı olarak ödenmesi Yukarıdakilerden hangileri ücretin unsurları arasında yer almaktadır?


I, II ve III

I, II ve IV

I, III ve IV

II, III ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Ücretin unsurları ise hâlen ülkemizde yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunu’­ nun 32. maddesinin 1. fıkrasındaki; “genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır” tanımından hareketle; bir iş karşılığında ödenmesi, işveren ya da üçüncü kişiler tarafından ödenmesi ve para ile ödenmesi şeklinde sıralanabilir. 

Ücreti, üretime katılan emeğin para olarak ödenen karşılığı, başka bir ifadeyle çalışanın, işverenden emeği karşılığı aldığı ekonomik değer olarak ifade edebiliriz. Aynı şekilde, anlaşılacağı üzere ücretin insan emeğine yapılan bir ödeme olduğunu ve teşebbüsün kâr ve zararına bağlı olmayan ve müteşebbis tarafından emek sahibine, üretilen malın satışı beklenmeden yapıldığını belirtebiliriz.

Yorumlar
  • 0 Yorum