Sosyal Politika Deneme Sınavı Sorusu #1301483

.   I. Devlet sosyal sigortaların garantörüdür.     II. Sosyal sigortaların kapsamına girmek zorunludur.    III. Sosyal sigortalar, ilgili tarafların ödediği primlerle finanse edilir.     IV. Sosyal sigortalarda ödenen primlerle sağlanan haklar arasında bir bağlantı vardır.   Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri sosyal sigortaların belirleyici özelliklerindendir?


I,II

I,II,III

II,III

II,III,IV

I,II,III,IV


Yanıt Açıklaması:

Zorunluluk, sigortacılık, finansmana katılım, gelirin yeniden dağılımını sağlama ve özerk yönetim ilkeleri ile tarif edilen bu özellikler ana başlıkları ile şunlardır (Alper, 2014: 43; Dilik, 1991: 59-60):
• Sosyal sigortalar, devlet tarafından kurulan kamu sigorta programlarıdır. Taraflar arasındaki ilişkiler kamu hukuku çerçevesinde düzenlenir (kamu sigortası olma ilkesi).
• Devlet sosyal sigortaların garantörüdür. Sistem finansman problemi ile karşılaştığı zaman açıklar devlet tarafından kapatılır (Devletin garantör olma ilkesi).
• Sosyal sigortaların kapsamına girmek zorunludur. Sosyal sigorta Kanunu’nda tarifi yapılan kişiler zorunlu olarak sigortalı sayılırlar (zorunluluk ilkesi).
• Sosyal sigortalar, ilgili tarafların ödediği primlerle finanse edilir. Sigortalıların yanı sıra işverenler ve bazı sigorta kolları için devlet de üçüncü taraf olarak sistemin finansmanına katılır (finansmana katılım ilkesi).
• Sosyal sigortalar devlet tarafından kurulmasına rağmen, diğer kamu kurumlarından farklı olarak yönetimine sosyal taraflar da katılır (özerk yönetim ilkesi).
• Sosyal sigortalarda ödenen primlerle sağlanan haklar arasında bir bağlantı vardır. Bu bağlantı, gelirin yeniden dağılımını sağlayacak şekilde bazı sigorta kollarında çok zayıf (hastalık gibi), bazı sigorta kollarında (yaşlılık gibi)güçlüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum