Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1376278

- Augostinos, Walker ve Donaghue'ye göre tarihsel olarak sosyal psikoloji; psikoloji ve sosyolojinin çocuğudur ama ikisine de benzemeyen, kendine ait kimlik kurmaya çalışan bir disiplindir.
- Günümüzde ise sosyal psikoloji; pek çok farklı kimlik alternatifini deneyerek, kendine kimlik arayan bir ergen görünümündedir.

Yukarıdaki tanımlamalara göre "sosyal psikoloji nedir?" sorusuna kesin ve tam olarak verilebilecek bir yanıt yoktur. Verilen bilgiler ışığında, aşağıdaki önermelerden hangisi çıkarılamaz?


Alanı çok geniştir.

Çok farklı araştırma gelenekleri vardır.

Yeterince olgunlaşmamış bir disiplindir.

Tanımı yapılamadığı için bilim ve insanlığa katkısı da belirsizdir.

Sürekli gelişmekte olan bir bilimdir.


Yanıt Açıklaması:

“Sosyal psikoloji nedir” sorusuna kesin ve tam olarak verilebilecek bir yanıt yoktur. Bu, disiplinin alanının çok geniş olması ve çok farklı araştırma geleneklerinin bulunmasıyla ilgili bir durum olarak görülebilir. Diğer yandan, Augostinos, Walker ve Donaghue (2006), bu tanımlama sorununu, sosyal psikolojinin yeterince olgunlaşmamış bir disiplin olmasına bağlarlar. Onlara göre, tarihsel olarak sosyal psikoloji, psikoloji ve sosyolojinin çocuğudur ama ikisine de benzemeyen, kendine ait kimlik kurmaya çalışan bir disiplindir. Günümüzdeki sosyal psikoloji de pek çok farklı kimlik alternatifini deneyerek, kendine kimlik arayan bir ergen görünümündedir. Yazarlar, sosyal psikolojideki bu çoğulluğun kötü bir durum değil, tam tersine bir erdem olduğunu düşünmektedirler. Ancak hemen belirtmek gerekir ki, sosyal psikolojinin bu çoğulluğu ve farklılığı daima sorunsuz değildir. Birbiriyle zıt varsayımları olan, dolayısıyla yan yan gelemeyecek yaklaşımlar mevcuttur. Yazarlara göre, gelecekte, belki bu çoğul kimliklerden tek bir kimliğe geçilen ya da belki de farklı ama yan yana durulabilecek bir süreç yaşanacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum