Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1378785

- Bireyin benliğinin bir parçasını oluşturan, grup üyeliklerinden elde ettikleri çehredir.
- Nesneler değil, insanlar hakkındaki bilgiyi işlemeyle ilişkili zihinsel süreçlerin çalışılması ya da sosyal etkileşimle ilgili zihinsel süreçlerin çalışılmasıdır.
- İnsanların sosyal etkileşimde neden ve sonuç ilişkilerini nasıl çıkarsadıklarını açıklamak üzere geliştirilmiş bir yaklaşımdır.
- Yoksulluk, delilik vb. sosyal olguların bir kültür ya da toplumda anlaşılma biçiminin söz konusu sosyal olguları yorumlamada bir temel sağlamasıdır.

Aşağıdaki sosyal psikoloji yaklaşım ve terimlerinden hangisinin açıklaması öncüllerde verilmemiştir?


Sosyal Karşılaştırma

Sosyal Kimlik

Sosyal Biliş

Atıf Kuramı

Sosyal Temsiller


Yanıt Açıklaması:

Sosyal Karşılaştırma: İnsanların kendi yetenek ve fikirleri hakkında bilgi sahibi olmak için kendilerini diğerleriyle karşılaştırma sürecidir.

Sosyal Kimlik: Bireyin benliğinin bir parçasını oluşturan, grup üyeliklerinden elde ettikleri kimliktir; bireyin benliğini başka bir parçasını oluşturan ve bireyin biricikliğiyle ilgili olan bireysel kimlikten farklıdır.

Sosyal Biliş: Nesneler değil, insanlar hakkındaki bilgiyi işlemeyle ilişkili zihinsel süreçlerin çalışılması ya da sosyal etkileşimle ilgili zihinsel süreçlerin çalışılmasıdır.

Atıf Kuramı: İnsanların sosyal etkileşimde neden ve sonuç ilişkilerini nasıl çıkarsadıklarını açıklamak üzere geliştirilmiş bir yaklaşımdır.

Sosyal Temsiller: Sosyal olguların (örneğin: “yoksulluk” ve “delilik”) verili bir kültür ya da toplumda anlaşılma biçimi ve bu anlama biçiminin söz konusu sosyal olguları yorumlamada bir temel sağlamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum