Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1407004

I. Karanlık oda deneyleri olarak da bilinir.

II. Sherif ilk sosyal etki deneyinde denekleri tek tek karanlık odaya alarak, denekten 5 metre uzakta olan ışığa odaklanmalarını istemiştir.

III. İlk deneyde Sherif deneklerin ışığın ne kadar hareket ettiğine ilişkin tahminlerini sormuştur. 

IV. Sherif’e göre her bir denek ışığın hareketini yorumlamak için örtük bir kural geliştirmiştir fakat ışığın hareketine ilişkin verdikleri her yargıda bu kural tutarlılıkla uygulanmamıştır. 

Muzafer Sherif’in otokinetik etki deneylerine ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I ve IV

I, II ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Muzafer Sherif’in otokinetik etki deneyleri karanlık oda deneyleri olarak da bilinir. Sherif otokinetik etki adı verilen olguyu fizikten alarak sosyal psikoloji deneyine uyarıcı olarak taşımıştır. Tamamen karanlık bir odada tek bir ışık kaynağına baktığınızda onu sabit bir ışık kaynağı olarak değil, hareket eden bir ışık çizgisi olarak algılarsınız. Bu kişiden kişiye değişen öznel yargıya bağlı bir olgu değil, olgunun kendisinden kaynaklanan bir yanılsamadır. Bunun nedeni ışığı sabit olarak algılamaya izin verecek bir referans noktasının olmamasıdır. Sherif ilk sosyal etki deneyinde denekleri tek tek karanlık odaya alarak, denekten 5 metre uzakta olan ışığa odaklanmalarını istemiştir. Karanlık odaya giren her denek hareket eden bir ışık görmüştür. Bu ilk deneyde Sherif deneklerin ışığın ne kadar hareket ettiğine ilişkin tahminlerini sormuştur. Sherif’e göre her bir denek ışığın hareketini yorumlamak için örtük bir kural geliştirmiş ve ışığın
hareketine ilişkin verdikleri her yargıda bu kuralı daha fazla tutarlılıkla uygulamışlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum