Sosyal Psikoloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1407375

I. Normatif sosyal etki bir kişinin bir kişi ya da bir gruba ödül almak ya da cezadan kaçınmak için konformite ya da itaat gösterdiğinde gerçekleşen bir etki türüdür. 

II. Normatif etki sonucu ortaya çıkan davranışlar konformite gösterilen grup ve itaat edilen otorite figürü fiziksel olarak aynı ortamdayken gösterilir.

III. Grup ya da otorite figürü orada olmadığında da bu davranışlar devam eder.

Normatif sosyal etkiyen ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


Yalnızca III

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Normatif sosyal etki bir kişinin bir kişi ya da bir gruba ödül almak ya da cezadan kaçınmak için konformite ya da itaat gösterdiğinde gerçekleşen bir etki türüdür. Asch’ın deneyi açıkça normatif etki üretmiştir. Çünkü hatırlayacağınız gibi gerçek denekler grup tarafından dışlanmamak ve alay edilmemek için çoğunluğa konformite yoluyla uyma
göstermişlerdir. Normatif etki sonucu ortaya çıkan davranışlar konformite gösterilen grup ve itaat edilen otorite figürü fiziksel olarak aynı ortamdayken gösterilir. Grup ya da otorite figürü orada olmadığında bu davranışlar ortadan kalkar. Çünkü bu uyma davranışları sadece ödül ve ceza verebilecek grup ya da otorite olduğu için gerçekleştirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum